Hlavní obsah

John Cooper Works GP: nejrychlejší Mini všech dob

Novinky, maž

Mini představilo další verze s logem John Cooper Works. Jde o verzi GT, která je nejsportovnější a z hlediska historie značky Mini patří také k nejrychlejší sériové verzi. Vyrobí se jenom 2000 kusů.

Foto: Mini

Mini John Cooper Works GP

Článek

Nejprve několik čísel: John Cooper Works GP pohání čtyřválec s objemem 1,6 litru přeplňovaný dvoukomorovým turbodmychadlem Twin-Scroll. Motor má výkon 218 koní (160 kW), točivý moment má hodnotu 260 Nm (krátkodobě o 20 Nm více). Zrychlení z 0 na 100 km/h je otázkou 6,3 sekundy, ručka rychloměru se zastaví na číslici 242. Spotřeba paliva je dle normy v kombinovaném režimu 7,1 l.

Jde o dvoumístnou verzi vybavenou sportovním paketem John Cooper Works. Tento týden jde už o druhý model s tímto paketem, který Mini představilo (první byl Countryman). Za pozornost stojí pohled na upravené nárazníky vpředu i vzadu, nástavce prahů nebo střešní spoiler.

Foto: Mini

Mini John Cooper Works GP

Hmotnost dle EU normy činí 1235 kilogramů (do hmotnosti se započítává i 75 kilogramů za jednu osobu a zavazadla). Podvozek je proti standardní verzi nižší o 20 mm a má i tužší charakteristiku.

Přední kotouče s vnitřním chlazením mají průměr 330 mm a tloušťku 25 mm, vzadu jsou použité kotouče s rozměry 280 x 10 mm.  Odlehčená litá kola mají průměr 17 palců a obouvají pneumatiky s rozměrem 215/40 R17. Mechanický samosvorný diferenciál sice chybí, verze GP má alespoň elektronickou náhražku.

Foto: Mini

Mini John Cooper Works GP

Automobil bude mít světovou premiéru na pařížském autosalonu (29. září až 4. října). Nevznikne více než 2000 kusů, výroba začne na konci letošního roku. Cenu zatím výrobce neoznámil.

Foto: Mini

Mini John Cooper Works GP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám