Hlavní obsah

Jak dlouho dokáže motor běžet bez oleje? Jedno auto ze tří překvapilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že olej je krev motoru. Jak dlouho bez něj tedy motory tří starých aut zvládnou fungovat? Výsledky pokusu jsou až překvapivě rozdílné a ukazují zejména, že je vhodné olej hlídat, pokud chcete se svým autem ještě někdy jezdit.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Víčko dolévání oleje (Ilustrační foto)

Článek

Sledování hladiny motorového oleje a jeho výměna po určitém čase či počtu ujetých kilometrů patří k základním bodům údržby auta. Problém s mazáním motoru je pak na přístrojovém štítu zobrazován červenou kontrolkou; takovou mají jen vážné problémy, které vyžadují okamžité řešení.

Přesto člověka může napadnout, co by se stalo, kdyby motor běžel bez oleje. Či přesněji - jak dlouho by bez oleje vydržel běžet. Díky videu britského kanálu CarWow už nemusíme hádat.

Třem autům, která mířila na vrakoviště, ale byla stále kompletní, autoři vypustili olej a chladicí kapalinu. Pak zatížili pedály plynu kameny, aby auta běžela v maximálních otáčkách, nastartovali motory a spustili stopky.

První se poroučel Ford Focus, a to po pouhých 20 sekundách běhu bez oleje. Peugeot 206 se držel o chloupek lépe, ale také nepřežil ani minutu - zastavil se po 47 sekundách.

Honda Civic ale běžela a běžela. Až po zhruba minutě a tři čtvrtě otáčky motoru klesly ze sedmi tisíc ke čtyřem, ovšem motor stále běžel. Moderátor, zklamaný z toho, že auto stále běží, se rozhodl udělat pár koleček okolo štábu. Dokázal tak jezdit ještě víc než čtyři minuty, než se motor v čase 6:22 konečně zastavil.

Jeden by řekl, že je hotovo, ale nikoliv. Moderátor do motoru sype mentolové bonbony a lije kolu - a pak opět zkouší startovat. Motor k velkému údivu moderátora naskočí a pár metrů ještě ujede, než definitivně umře. Pak se auto hýbe už jen na startér, motor už se rozběhnout nedaří.

Co se stane, když natankujete kolu? Rusové to zkusili ve staré ladě

AutoMoto

Odpověď na otázku, jak dlouho dokáže motor běžet bez oleje, je tedy jednoduchá - pokud to je motor ve starém Civicu, tak překvapivě dlouho. Jenže protože nikdo nechce, aby jeho motor běžel pouhých šest minut, a z toho většinu mizerně, skutečné sdělení videa je jinde - nezanedbávejte péči o olej ve svém autě.

To nejdůležitější, co závisí na oleji, přesněji na jeho správném množství a tlaku, je otáčení klikové hřídele v ložiscích a pohyb ojnic na ní, tedy přenos energie z benzínu ve spalovací komoře na kola vozidla. Mezi kovovými povrchy tu olej pod tlakem tvoří film, který zabraňuje kontaktu a odírání povrchů.

Není to ale všechno. Olejem se také mažou a ve většině případů i chladí desítky dalších komponentů v motoru, včetně dnes všudypřítomného turbodmychadla, a v neposlední řadě olej potřebují hydraulická zdvihátka ventilů, aby správně pracovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám