Hlavní obsah

Jak by měla Škoda vylepšit Octavii RS

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Octavia RS je mladoboleslavskou automobilkou prezentována jako sportovní auto. Není to špatný vůz, ale podle nás by měl výrobce provést několik zásadních změn, aby RS budila více nadšení.

Článek

Škoda Octavia je velmi dobré auto, o tom netřeba dlouze diskutovat. Ale co verze RS, jež výrobce prezentuje coby sportovní model. „Provedení RS ve Vás rozproudí adrenalin a přinese nefalšovanou radost z jízdy. Sportovní atmosféra dýchá z každého detailu,“ píše se na oficiálních stránkách automobilky.

Proč si nejvýkonnější Octavia zaslouží tradiční logo RS (Rallye Sport) jen napůl? Předně, podvozek je sice tvrdší než v běžné Octavii, ale jeho naladění je kompromisní, málo vyprofilované. Také řízení by mohlo být ostřejší z tužším posilovačem a lepší zpětnou vazbou.

Jiný a silnější motor 

Čtyřválcový přeplňovaný motor je dobrý (v nabídce je i vznětové TDI), dává solidních 200 koní, jeho zvuk by ale měl být více slyšet a také by neuškodila větší porce koní a newtonmetrů.

Úplně nejlepší by bylo dát do Octavie RS silnější motor, v nabídce koncernu VW je jich na výběr mnoho. Co třeba takový 2,5 litrový pětiválec, jenž je třeba v Audi TT RS? To je fantastický motor s kompaktními rozměry, takže do Octavie by se určitě vešel; v Audi TT RS s výkonem 340 koní a 450 Nm točivého momentu a fantastickým zvukem.

Octavii RS by také slušel pohon 4x4, namísto poháněné přední nápravy jako má nyní.

Vysněnou Octavii RS podle serveru Novinky.cz by poháněl 2,5 litrový pětiválec s výkonem 340 koní, výkon by se přenášel na všechna čtyři kola. Maximální rychlost by byla elektronicky omezena na 250 km/h, 0-100 km/h by Octavia RS zvládla za dejme tomu 6,2 vteřiny. A cena? 999 000 korun. Zájem by byl určitě obrovský, škoda že takto naladěnou verzi Octavie RS by vedení VW kvůli „kanibalizaci“ v rámci koncernu nepovolilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám