Hlavní obsah

Itálie zvažuje příspěvek na nákup benzinových a naftových aut

Na rozdíl od Německa, které chce v rámci restartu ekonomiky podporovat nákup pouze elektrických aut, uvažuje italská vláda o podpoře až 4000 eur (106 tisíc korun) na nákup nového auta s konvenčním pohonem.

Foto: Fiat

Fiat 500X (na fotografii ve verzi Sport) je příkladem malého auta italské výroby.

Článek

Itálie uvažuje o zavedení příspěvku až 4 tisíce eur (106 tisíc korun) na nákup auta s benzinovým či naftovým motorem nejnovější generace. Vládní Demokratická strana chce příspěvek zahrnout do souboru opatření na podporu ekonomiky, o kterém se nyní jedná v parlamentu.

Schválení tohoto balíku se očekává do poloviny července, uvedla v pátek agentura Reuters.

Foto: Fiat

Nový Fiat 500e se bude vyrábět v Turíně, ekonomice tedy jistě pomůže. (Ilustrační foto)

Příspěvky by měla financovat zčásti vláda, zčásti prodejci automobilů. Návrh ale pravděpodobně vyvolá nové rozpory ve vládě, protože koaliční Hnutí pěti hvězd (M5S) se staví proti jakékoliv podpoře automobilů se spalovacím motorem. Příspěvky na nákup elektrických a hybridních vozů již Itálie poskytuje.

Prodej automobilů v Itálii se v březnu a v dubnu v důsledku opatření proti šíření koronaviru prakticky zastavil. V květnu, kdy Řím začal opatření progresivně uvolňovat, vykázal prodej aut meziroční pokles o 50 procent, podotýká Reuters.

První jízda v Opelu Corsa-e: Rozdíl je jen jeden

Testy

Německé vládní strany tento týden schválily nový balík stimulačních opatření za 130 miliard eur (3,5 bilionu korun), který také zahrnuje podporu prodeje nových aut. Jedná se však jen o elektromobily; na vůz s pořizovací cenou do 40 tisíc eur (1,06 milionu korun) dostane kupující dotaci ve výši až 6000 eur (160 tisíc korun).

Automobilky se v Německu snažily prosadit i podporu nákupu konvenčních aut, avšak nepodařilo se to. Ve všech případech nicméně platí, že takovéto dotace nepokryjí cenu celého automobilu, takže ji mohou využít jen ti lidé, jejichž příjmy jsou dost vysoké na to, aby si nové auto mohli dovolit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám