Hlavní obsah

Inovované BMW X5 zaboduje ve Frankfurtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mnichovská automobilka BMW nebude při nadcházejícím frankfurtském autosalónu šetřit novinkami. Po novém modelu X3, vycházejícího z konceptu XActivity, a znovuzrozené šestkové řadě se mezi dalšími světové veřejnosti představí také inovovaný vůz X5.

Foto: Milan Haluška

Děti odjíždějí k moři

Článek

BMW X5 si oproti starší verzi polepšilo a pod jeho kapotu se dostal osmiválec o obsahu 4,4 litry i třílitrový diesel. Pyšní se výkonem 320 koní, což je o 34 více než u předchozího modelu. Maximální dosažitelná rychlost osmiválce X5 závisí na pneumatikách. Bavorák s dražšími pneumatikami a rychlostní třídou V dosahuje maximální rychlosti 240 km/hod, druhá verze s pneumatikami a rychlostní třídou H dosahuje maximální rychlost "pouze" 210 km/hod.

Pro model X5 3,0d je přepracován šestiválec, který má výkon 160 kW a nejvyšší točivý moment 500 Nm. Spotřeba vznětového tří litru je 8,6 litru na 100 km. Převodovka je šesti rychlostní automat.

Bezpečnost na prvním místě

Nejen svým technickým vybavením přesvědčuje kritiky, ale i svou bezpečností, kterou jednoznačně potvrdil na nárazové testy EURO NCAP. BMW X5 si v testu vedl opravdu úspěšně. Získal nejvyšší možné ohodnocení ve své kategorii a to rovných pět hvězdiček.

:. Nárazový test EURO NCAP

Podnětem tak vysokého hodnocení je zejnéna inteligentní pohon všch kol xDrive. Podle aktuální situace dokáže měnit poměr výkonu přenášeného mezi zadní a přední kola. Vylepšuje tak stabilitu vozu a přispívá k vyššímu komfortu a bezpečnosti jízdy.

Systém xDrive je pak doplněn elektronickým systémem Dynamic Stability Control (DSC). Zatímco xDrive napomáhá předejít ztrátě hnací síly přenášením výkonu z nápravy na nápravu, DSC zasahuje v případě, že se jedno z kol začíná dostávat do smyku. V této situaci systém vypíná pohon příslušného kola a v případě potřeby použije brzdy.

Samozřejmostí jsou pak elektronické systémy kontrolující stabilitu Trailer Stability Control (TSC), či redukující rychlost vozu při sjíždění prudkého klesání Hill Descent Control (HDC).   

Základní technická data
osmiválec 4,4 litru V8
Výkon235 kW
Převodovkašesti rychlostní automat
Max. točivý moment500 Nm
Zrychlení z 0 na 100 km/hod7 sekund
Maximální rychlost240 km/hod

Reklama

Související témata:

Související články

Diesel v kupé BMW

To u BMW ještě nebylo: diesel jako "srdce" vozu kupé! Co by bylo ještě před nedávnem nemyslitelné, se stává v kupé BMW řady 3 skutečností.

BMW má povolení vyrábět v Číně

Německá automobilka BMW získala od Pekingu klíčové povolení pro výrobu automobilů v kontinentální Číně od druhého pololetí letošního roku. Oznámila to dnes...

BMW odkrylo kartu číslo 5

V automobilech nové modelové řady automobilky BMW s číslem 5 se první zákazníci mohou projet již v červenci, kdy BMW slibuje uvést na trhy v Evropské unii...

Výběr článků

Načítám