Hlavní obsah

Hravě, bez chromu a kůže. Mini vstupuje do nové éry s elektromobilem Aceman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exkluzivně jsme prozkoumali předprodukční studii Mini Aceman. Předznamenává malý elektrický crossover, který v sériové podobě dorazí v roce 2024.

Koncept Mini AcemanVideo: Mini/Novinky.cz

 
Článek

Značka Mini bude do roku 2030 zcela elektrická. Cestu k takovému kroku předznamenají modely, které svým novým designovým jazykem reprezentuje koncept Aceman. Vznikne z něj elektrický crossover velikostí mezi standardním hatchbackem a SUV Countryman.

Podle britského Autocaru bude sériový model vyráběn ve spolupráci se spřízněnou čínskou automobilkou Great Wall, stejně jako menší model, který se v budoucnu zařadí ještě pod současný hatchback. Naopak příští countryman, který se ukáže ještě letos, naroste, aby udělal nejen acemanu více místa.

Foto: Mini

Koncept Mini Aceman.

„Tento koncept ukazuje, jak se Mini mění s ohledem na svou čistě elektrickou budoucnost a co značka představuje: elektrifikovaný pocit z jízdy jako v motokáře pohlcující digitální zážitky a jednoznačný důraz na minimální ekologickou stopu,“ říká Stefanie Wurstová, ředitelka značky.

Délka studie činí 4,05 metru, šířka 1,99 m a výška 1,59 m. „Je to mini, takže kola musí mít v rozích a převisy karoserie musí být co nejkratší,“ říká v rozhovoru pro Novinky šéfdesignér značky Oliver Heimler a odkazuje na původní vůz ze šedesátých let, který vznikl na minimalizovaném půdorysu.

Foto: Mini

Oliver Heilmer, šéfdesignér Mini.

Heimler zároveň přiznává, že aerodynamika je pro elektromobily zcela zásadní a u vozů tohoto typu je optimální proudění výzvou.

„Podařilo se nám aerodynamiku zdokonalit zejména díky propracovanému zadnímu spoileru,“ říká a rovněž upozorňuje na zužující se boční prosklení a další prvky, které pomáhají i při zachování retro vzhledu.

Designéři hojně pracovali s tématem britské vlajky. Ta se objevuje nejen v zadních svítilnách, jako je dnes u vozů této značky pravidlem, ale třeba i na blatnících nebo v čelní masce, která se mění v závislosti na rozsvícených LED.

Foto: Mini

Koncept Mini Aceman.

Interiér má dvě tváře. Celková architektura je minimalistická a jednou kruhovou obrazovkou odkazuje na původní model. Palubní deska připomíná soundbar, tedy měkký podlouhlý reproduktor, který má spousta lidí pod televizorem.

Druhou tváří je ale netradiční barevnost a vzory. Kombinace staromilské zelené s růžovou grafikou na sedadlech nebo s fialovými pásy je pro odvážné.

Test Mini Countryman s obytnou vestavbou: Hipster na čundru

Testy

Interiér je stejně jako exteriér zcela bez chromových prvků, uvnitř chybí rovněž kůže. Mini naopak vyzdvihuje ekologické materiály, s jejich použitím má ostatně mateřské BMW bohatou zkušenost například v končícím elektromobilu i3.

Prostor mezi sedadly zaujímá flexibilní středová konzola s kolejnicovým systémem. Povrch středové konzoly nabízí možnost umístění odkládacích přihrádek, bezdrátové nabíjecí přihrádky pro telefon, držáků na nápoje nebo mnoho dalších možností využití.

Tři režimy

Režimy Experience kombinují specifická zobrazení a barevná schémata zobrazená na centrálním displeji a prostřednictvím projekčního systému v interiéru, s nimiž je sladěná i zvuková kulisa.

Osobní režim umožňuje uživateli přenést na OLED displej obrazový motiv podle vlastního výběru. Tuto formu personalizace doplňuje projekce pohyblivého obrazu na palubní desku, která může zobrazovat například mraky, mořské vlny nebo třpytivou hladinu bazénu.

Foto: Mini

Osobní režim.

Mód Pop-Up znamená neotřelou navigaci. Systém navrhuje vhodné navigační cíle na základě kategorie zvolené uživatelem, zobrazuje trasu na OLED displeji i formou projekce na palubní desce. Až umělecky tak provede městem, přičemž jako příklad konceptu slouží Londýn.

Foto: Mini

Režim Pop-up.

Režim Vivid pak umožňuje interaktivní design jako zábavní funkci, kterou lze využít jak během krátkých přestávek při zastavení na semaforech, tak při nabíjení vysokonapěťové baterie.

Foto: Mini

Režim Vivid.

Teoreticky se stačí dotknout centrálního displeje a vytvořit barevné „bubliny s písmeny“ z promítnutých prvků nápisu „aceman“ a virtuálně jimi pohybovat vlevo a vpravo na přístrojové desce.

O technice příště

Krom faktu, že jde o elektromobil, zatím Mini technické podrobnosti tají. Koncept se poprvé veřejně představí na herní akci Gamescom 2022 v Kolíně nad Rýnem (od 24. srpna). Sériová podoba bude následovat za dva roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám