Hlavní obsah

Hasiči rozbili okna auta, aby skrz protáhli hadici. Důvod je jednoduchý

Parkování těsně u požárního hydrantu může znamenat pro hasiče problém – nedostanou se k vodě, aby uhasili požár. V americkém New Yorku to vyřešili rázně – rozbili okna auta, aby jím protáhli hadici. Jeho majitel navíc čelí pokutě.

Foto: Profimedia.cz

Hydrant (ilustrační foto).

Článek

Že opravdu není dobrý nápad parkovat u požárního hydrantu, se přesvědčil nejmenovaný americký majitel BMW řady 5 gen. E60. U jednoho takového odstavil svůj vůz s vybitou baterií.

Když o pár dní později, v pátek 14. srpna, vedle hořelo, hasiči natáhli hadici skrz rozbitá přední okna jeho vozu.

Fotografie ukazují hadici plnou vody, kterak vede vozem na druhou stranu ulice. Člověka napadne, proč okna rozbíjeli, když mohli hadici vést druhou stranou přes kapotu?

Podle jednoho z komentářů na Twitteru přidaného uživatelkou s online jménem Shao Trommashere, která je údajně hasičkou, je důvod jednoduchý. Je třeba, aby hadice vedla co nejvíce přímo, neboť ostré ohyby snižují tlak vody v hadici.

Všimněte si natočení hubice hydrantu – nevede kolmo k obrubníku, nýbrž směrem k zádi černého BMW. Kdyby tedy hadice vedla přes kapotu, byl by v ní příliš ostrý ohyb.

Majitel vozu se pro noviny New York Post vyjádřil ve smyslu, že nemuseli okna rozbíjet; své jméno ale zveřejnit nechtěl. Výsledkem v každém případě je, že čelí obvinění z přestupku s navrženou pokutou 180 dolarů, tedy zhruba 3950 korun, a samozřejmě si bude muset na své náklady opravit auto.

Parkování způsobem, kdy je hasičům zablokován přístup k hydrantu, ať už podzemnímu, nebo nadzemnímu, je zakázáno i v Česku. Podle informačního letáčku hasičů Moravskoslezského kraje hrozí fyzické osobě, která znemožní použití hydrantu, pokuta až 20 tisíc korun.

Anketa

Víte, kde se ve vaší ulici nacházejí hydranty?
Ano
33,1 %
Ne
66,9 %
Celkem hlasovalo 3473 čtenářů.

Reklama

Související články

Tesla Model S vzplála dvakrát v jednom dni

Hořící auto není nic až tak nenormálního, ale zatímco normální auto uhasíte jednou a hotovo, u elektromobilu to nemusí být tak jednoduché. Přesvědčili se o tom...

Výběr článků

Načítám