Hlavní obsah

Francouz překonal kanál La Manche v létajícím voze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský pilot Bruno Vezzoli překonal kanál La Manche v létajícím vozidle, vypadajícím jako bugina. Muž odstartoval z opuštěného vojenského letiště u Calais na severozápadě Francie a po necelé hodině přistál nedaleko anglického přístavu Dover.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouz přeletěl kanál La Manche v létajícím vozidleVideo: Reuters

 
Článek

„Létající vozidlo překonalo La Manche, sen se splnil," napsal regionální server Lavoixdunord o výkonu stroje ze začínající pařížské firmy Vaylon. Stroj o váze 450 kilogramů dojel na místo startu po vlastní ose z Paříže a podobně dojede do Londýna.

„Řekl bych, že největší riziko představovala porucha, stejně jako v případě jiných jednomotorových strojů," řekl letec Bruno Vezzoli agentuře Reuters poté, co překonal vzdálenost 59 kilometrů.

Duchovním otcem létajícího vozítka, pokřtěného Pegasus po okřídleném koni z řeckých bájí, se jeví podnikatel Jérôme Dauffy. Inspiroval se i francouzským průkopníkem vzduchoplavby Louisem Blériotem, který jako první letec překonal Lamanšský průliv ve stroji těžším než vzduch v roce 1909.

„Automobilový a letecký průmysl se zrodily před sto lety a teprve teď se je snažíme zkombinovat," řekl Dauffy, který si zprvu přál postavit létající vozidlo schopné obletět Zemi během 80 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám