Hlavní obsah

Ford vyvinul systém prevence srážky s chodcem. Funguje i v noci

Jízda v noci je černou můrou mnoha řidičů. Auta ještě osvětlená jsou, ale zvířata, cyklisté a chodci jsou tak strašně snadno přehlédnutelní. Ford tak zavádí do výroby systém prevence srážky s chodcem, který včas začne brzdit, a to i v noci.

Foto: Ford

Noční systém sledování chodců

Článek

Systémy na detekci chodců měly zatím svá omezení na dobu dobré viditelnosti. Fungují totiž na principu kamery a radaru. Oba snímky se porovnávají, a pokud zjistí shodu s uloženým tvarem člověka, pak v případě možné kolize začne systém sám brzdit. Jenže co dělat, když je tma a kamera nedokáže snímat prostor před sebou.

Nová kamera, která snímá prostor před vozem ve frekvenci 30 snímků za sekundu ve velkém úhlu, dokáže nově rozpoznat obrys člověka i ve velmi špatném světle. Samozřejmě že i tohle má své limity a řidič stále musí být ve střehu, ale novinka by měla být výrazně lepší než dosavadní systémy.

Pokud systém zaznamená hrozbu střetu s chodcem, nejprve upozorní řidiče zvukovým a obrazovým výstražným znamením. V případě, že řidič nereaguje, začne vůz automaticky brzdit. Během letošního roku uvede Ford tuto technologii na trh v nové generaci fiesty, která je v těchto dnech vystavována na ženevském autosalonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ford Fiesta na autosalonu v ŽenevěVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám