Hlavní obsah

Ford v roce 2025 uzavře továrnu, kde vyrábí focus

V roce 2025 evropské zastoupení automobilky Ford přestane vyrábět a nabízet současný hatchback i kombi Focus. Budoucnost legendárního modelu je nejistá, závod v německém Saarlouis automobilka nabízí jiným značkám. V rozhovoru pro Automotive News Europe to uvedl šéf evropského Fordu Stuart Rowley.

Foto: Ford

Ford Focus Kombi Active a ST-Line po faceliftu

Článek

Ford neplánuje v roce 2025 nahradit výrobu Focusu ve svém závodě v německém Saarlouis. Místo toho bude americká společnost hledat „alternativní příležitosti“ pro továrnu, včetně prodeje jiné automobilce, uvedl Rowley.

Ford prý totiž nevidí příliš možností, jak továrnu, která bude ještě tři roky vyrábět focus, udržet po ukončení výroby současného focusu nad vodou.

Výroba Fordu Focus má klesat, automobilka zvažuje budoucnost továrny

AutoMoto

„V našem plánování totiž v tuto chvíli nemáme žádný další model, který by se tam vyráběl,“ uvedl Rowley.

Zároveň také nepotěšil řadu z tamních 4600 zaměstnanců, protože jim hrozí velké propouštění, pokud by se v továrně vyráběly elektromobily. „Realitou tohoto odvětví je, že výroba elektromobilů bude vyžadovat méně lidí,“ dodal.

Elektromobily BMW a Fordu jsou blízko revolučním bateriím s pevným elektrolytem

AutoMoto

Focus měl v posledních měsících více problémů, které patrně zapříčinily jeho pád. Čekací doby na nová auta přesáhly 12 měsíců, protože se Ford potýkal s nedostatkem dílů a dodávek. Jeden z hlavních problémů je pak infotainment SYNC4, který se vyrábí na Ukrajině.

Zatím není jasné, jaký bude osud jména Focus, zcela přímého nástupce ale legendární model, který Ford nabízí od roku 1998, zřejmě nedostane.

Reklama

Související články

Ford poutá na novou elektrickou dodávku

Ford v květnu představí svou druhou plně elektrickou dodávku jako součást přechodu na výrobu vozidel s nulovými emisemi do roku 2035.

Výběr článků

Načítám