Hlavní obsah

Ford se připravuje na poptávku po elektromobilech, zajišťuje si miliony baterií

Automobilka Ford počítá se statisícovou, později až milionovou výrobní kapacitou elektromobilů ročně. Do své nabídky také přidává novou verzi lithiových baterií, která je o něco levnější.

Foto: Petr Horník, Právo

Ford Mustang Mach-E (ilustrační foto).

Článek

Výrobní kapacitu baterií pro 600 tisíc vyrobených elektromobilů ročně chce mít automobilka Ford zajištěnou do konce roku 2023. O tři roky později to mají být více než 2 miliony baterií pro elektromobily. Oznámila to v tiskové zprávě jako součást strategie Ford+.

Očekává, že složená roční míra růstu počtu elektromobilů přesáhne do roku 2026 90 procent, což je více než dvojnásobek předpokládaného globálního růstu odvětví.

„Zavádíme průmyslový systém pro rychlé škálování,“ řekl Jim Farley, generální ředitel Fordu. „Tým divize Model e pracuje (...) na zajištění výrobních kapacit i surovin, které potřebujeme k tomu, abychom mohli dodávat elektromobily milionům zákazníků,“ doplnil.

Za volantem Fordu Mustang Mach-E: Parádní elektrické svezení

Testy

Zmíněných 600 tisíc aut se má skládat z 270 tisíc mustangů Mach-E v Severní Americe, Evropě a Číně, 150 tisíc F-150 Lightning a 150 tisíc e-transitů v Severní Americe a Evropě a také ze 30 tisíc kusů nového, dosud nepředstaveného elektrického SUV.

Kromě výrobní kapacity automobilka ohlásila i výzkum odlišných chemických složení baterií. Ke stávajícím nikl-kobalt-manganovým bateriím přidává lithium-železo-fosfátové. Kromě širší nabídky to také snižuje nároky na nesnadno získatelné materiály, jako je nikl či kobalt, a představuje i deseti- až patnáctiprocentní úsporu nákladů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám