Hlavní obsah

Fiat bude zcela elektrickou značkou, nejpozději od roku 2030

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská automobilka Fiat se zavázala, že se do roku 2030 stane značkou prodávající pouze elektromobily. Od roku 2025 bude postupně vyřazovat všechny své modely se spalovacími motory, a to v globální nabídce.

Foto: Fiat

Nový Fiat 500e

Článek

„V letech 2025 až 2030 bude naše produktová řada postupně zcela elektrická. Pro Fiat to bude radikální změna,“ řekl pro britský Autocar šéf značky Olivier François.

„Rozhodnutí o spuštění nové 500 s výlučně elektrickým pohonem bylo přijato před krizí spojenou s covid-19. Už tehdy jsme si byli vědomi toho, že svět nemůže podniknout žádné další kompromisy,“ uvedl.

Stellantis chce v Evropě třetí továrnu na baterie, má být u Říma

AutoMoto

Rozhodnutí dává smysl z pohledu nabídky skupiny Stellantis, kde se Fiat díky úspěchu novodobého modelu 500 soustředí na malá městská auta, u kterých se úplná elektrifikace očekává nejdříve. Spolu s Opelem a Citroënem tvoří Fiat základ masové nabídky skupiny.

Nové elektromobily od turínské značky budou pravděpodobně stát nejen na základech aktuální elektrické „pětistovky”, ale využijí také techniku kompaktní modulární platformy z francouzské odnože skupiny, na které stojí například Peugeot e208, Opelo Corsa-e či DS 3 Crossback E-Tense.

První jízda v Opelu Corsa-e: Rozdíl je jen jeden

Testy

Fiat je další z řady značek, které se zavázaly k rozsáhlé nebo úplné elektrifikaci svého vozového parku v důsledku stále přísnějších emisních podmínek. Mini uvede poslední vůz se spalovacím motorem v roce 2025, čímž do jisté míry následuje kroky konkurenčního Daimleru, který ze své městské divize Smart již plně elektrickou značku udělal. Na konci této dekády chce i Volkswagen prodávat ze 70 procent elektromobily, jen do zásuvky už budou například automobily značky Jaguar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám