Hlavní obsah

Do amerických ulic se vydal extrémně vzácný vůz zakladatele McLarenu

Lidé z týmu McLaren Chicago nechali v ulicích amerického města nafotit snímky zcela unikátního původního modelu McLaren M6 GT, který nepatřil nikomu jinému než samotnému Bruci McLarenovi. V dnešním světě působí vůz jako zjevení.

Foto: McLaren

McLaren M6 GT

Článek

Model M6 GT vyvinul McLaren, aby triumfoval na slavném závodě v Le Mans, ale podle pravidel muselo vzniknout i několik modelů s homologací do běžného provozu, a proto firma v roce 1969 vyrobila tři exempláře.

Závodní model se měl představit o rok později, ale vše nakonec hrubě poznamenala smrt Bruce McLarena, který zahynul 2. července 1970 při testování vozu v britském Goodwoodu. Typ M6 GT proto nikdy nezávodil.

I přesto je ale M6 GT považováno za jedno z nejúžasnějších aut v historii britské závodní značky. To, které můžete vidět na fotografiích, má registrační značku OBH 500H a je v původním stavu. Na silnicích ho používal sám Bruce McLaren a světe, div se, po Chicagu se proháněl s nájezdem 3370 kilometrů a původními pneumatikami.

McLaren Senna patrně přijde ve dvou limitovaných edicích, aut vznikne jen hrstka

AutoMoto

Podle úžasných snímků, které při fotografování v Chicagu vznikly, působí McLaren v dnešním světě zcela výjimečným dojmem a rozhodně v sobě nezapře závodní původ. Má dvě místa, rozvor náprav 2450 mm a výšku 1016 mm.

Podle McLarenu nemá uvnitř skoro žádné větrání, a proto je v kabině při venkovní teplotě 30 stupňů Celsia řádově o dvacet stupňů více. Navíc za sklem není skoro nic vidět a všude panuje pořádný hluk. Když si ovšem řidič tohle všechno odmyslí, může mu auto poskytnou jedinečný zážitek.

Foto: McLaren

Mclaren M6 GT

Závodní M6 GT má totiž pod kapotou motor 5,7 litru V8 od Chevroletu, který poskytne výkon 375 koní. Což při nízké hmotnosti znamená, že auto zrychlí z 0 na 100 km/h za neuvěřitelné 4,3 sekundy. Připište si k němu navíc výklopná světla, futuristický vzhled, jedinečnost a historickou stopu a rázem máte jedno z neúžasnějších aut v historii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám