Hlavní obsah

Daimler má zajímavý elektromobil, ale jen pro Čínu

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern Daimler v roce 2011 založil společný podnik s čínskou automobilkou BYD, a tak byla vytvořena nová značka Shenzhen Denza New Energy Automotive Co. Teď byl představen společný elektromobil, který nevypadá nijak skvěle, ale technicky je na tom moc dobře.

Foto: Shenzhen Denza

Denza 500

Článek

Už v roce 2014 byl představen první elektromobil Denza 400. Už tehdy měl dojezd 400 km na jedno nabití. Nyní je tu další model, který sice vychází ze čtyřstovky, ale ve většině aspektů je to auto zcela nové. Jmenuje se Denza 500 a jistě jste již vytušili, že dojezd mezi nutnými návštěvami nabíječek se prodloužil na 500 km. Samozřejmě mnohé okamžitě napadne, že to bude nějaká „čínská“ informace. Ano, tenhle údaj je z testu po místních komunikacích. Jenže výrobce udává i dojezd dle NEDC – 451 km. Zdrojem energie jsou akumulátory o kapacitě 70 kWh.

Foto: Shenzhen Denza

Denza 500

Foto: Shenzhen Denza

Denza 500

Stejně si mnoho lidí pomyslí svoje o případné kvalitě. Jenže tohle je auto ze spojeného projektu s Daimlerem, a ten nechce nechat na svoje jméno házet špínu kvůli nějakým špatným vlastnostem. A tak auto bylo testováno i při -40 °C.

Pod kapotou jsou dva druhy motorů. Ten základní má výkon 68 kW (92 koní) a 177 N.m. Silnější verze pak nabídne 135 kW (185 koní) a 300 N.m. Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládnou modely za 14, resp. 10,5 sekundy a maximální rychlost u obou je 150 km/h.

Vzhled vozu necháme ohodnotit vás. My jen chceme upozornit, že ačkoli auto vypadá jako hatchback, je to vlastně sedan s velice krátkou zádí, ze které se vyklápí samostatné víko zavazadelníku. Cena základního modelu je v přepočtu asi 950 000 korun, silnější a lépe vybavený model je o 100 000 Kč dražší.

Foto: Shenzhen Denza

Denza 500

Reklama

Výběr článků

Načítám