Hlavní obsah

Dá se jezdit na čtvercových kolech? Mechanik to zkusil

Každé malé dítě ví, že kola jsou kulatá. Jmenují se podle toho a je to taky jediný tvar, který je vhodný na to, aby se po něm jezdilo. Cokoliv jiného bude dost nepohodlné. Třeba čtverce. Jenže je možné s něčím takovým opravdu jezdit?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jízda po čtvercových kolech? Technicky to jdeVideo: Caters News/Master Milo, AP

 
Článek

Na otázku, proč nemají auta hranatá kola, je jednoduché odpovědět - jízda by na nich nebyla pohodlná ani bezpečná. Ale byla by možná? Na to odpovídá Emile Luijben, nizozemský automechanik.

Pokud vám tohle jméno něco říká, má to důvod. Emile je youtuber a na svém kanále vystupuje jako Master Milo. Hranatá kola nejsou první pokus, o kterém píšeme. V jednom minulém např. zkoušel jezdit jako Mr. Bean.

V tom, které máme před sebou dnes, z plechových disků sundal pneumatiky a navařil na ně čtvercové „rámy”, vyrobené z ocelových trubek. A na nezpevněné cestě zkoušel jezdit.

Technicky to šlo, auto se hýbalo. Neměl však nad ním příliš kontroly, všimněte si smýkání zadních kol, problémů, jaké auto má se zrychlováním, a taky brázd, které v cestě tvoří. Když ale zadní kola nahradil pneumatikami, jízda byla aspoň o trochu lépe možná. Ale to už v pravém smyslu nebylo na hranatých kolech.

Reklama

Výběr článků

Načítám