Hlavní obsah

Co se děje v autě, které přeletí retardér? Názorně to demonstruje odstrojený mercedes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký experiment ukazuje řidičům, co se stane, když auto nalétne v plné rychlosti na retardér. Názorné video si pomáhá zpomaleným záběrem a odhalenými vnitřnostmi Mercedesu třídy E.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejeden řidič zná ten pocit, kdy přehlédne retardér a v plné rychlosti na něj najede svým autem. Ozve se šramot, rána a ve vozidle se rozhostí provinilé ticho, někdy se ozvou nadávky. Co se ale skutečně stane s autem?

Odpověď na to přinesla parta okolo youtubového kanálu Warped Perception, která si dala tu práci, odstrojila Mercedes třídy E, aby bylo vidět na kola, odpružení a pod kapotu, a provedla experiment s kamerou a zpomaleným záběrem.

Video se objevilo na YouTubu 5. prosince a experiment ukazuje, že segmenty odpružení a další části vozu sice dostanou pořádně zabrat a opakovat podobné nárazy by vzhledem k životnosti nebylo dobré, ale ani ve vysokých rychlostech nejsou škody ihned patrné.

Škoda představila nový rapid, Češi ho snadno nekoupí

AutoMoto

Větší náraz musí auto zvládnout, pokud při přejezdu zpomalovacího prahu máte sešlápnutou brzdu. Logicky je přední kolo stlačeno a odpružení nemá dostatečnou dráhu k tomu, aby alespoň část hmotnosti vystřeleného kola zachytilo. Pokud už tedy retardér přehlédnete, lepší je už v momentu, kdy čekáte náraz, brzdový pedál povolit.

Řidič mercedesu pálil pneumatiky na jedoucí odtahovce. Až se provaz utrhl

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám