Hlavní obsah

Čistá auta GM se budou vyvíjet v Číně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern General Motors se rozhodl, že v Číně vytvoří nové výzkumné a vývojové centrum pro takzvané čisté vozy, tedy ty, které produkují co nejméně emisí. GM hodlá rozšířit spolupráci s čínskou korporací Shanghai Automotive Industry Corp. (SAIC), se kterou již dnes pracuje na výrobě a vývoji automobilů.

Článek

Společně například provozují testovací okruh, do kterého GM investovala 200 miliónů dolarů. Za to již nyní spolupracuje s Pan Asia Technical Automotive Center (PATAC), jejímž hlavním cílem je vývoj automobilů pro čínský trh.

A právě v rámci spolupráce GM-PATAC-SAIC by mělo vyrůst s nákladem 250 miliónů dolarů nové výzkumné centrum pro ekologické vozy. Vyvíjet by se zde měly jak hybridní pohony, tak i zkoumat další možnosti využití vodíku či alternativních paliv v automobilech. Ovšem výsledek vývoje a výzkumu bude využíván nejen pro Čínu, ale celý svět.

Centrum bude stát v areálu šanghajského kampusu Pudong. Výhodou je blízkost výrobních zařízení GM, těsné sousedství s mezinárodním letištěm a také blízkost do Tsinghua University, kde GM založilo energetické výzkumné středisko.

Zda se tento záměr GM podaří a dokáže z této spolupráce něco velkého vytěžit, je však stále otázkou. V Číně totiž prakticky neexistují odborníci v daném oboru a lidé s dlouholetými zkušenostmi budou tedy muset být "importováni" do země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám