Hlavní obsah

Čeští studenti bodovali na mistrovství robotických autíček

Vypadá jako hračka na dálkové ovládání, ale je mnohem složitější. Řeč je o autonomním vozítku, které českým studentům zajistilo bronzovou medaili v závodech autopilotů na Kolumbijské univerzitě v americkém New Yorku.

Foto: ČVUT

Autonomní formule českých studentů

Článek

Je Česko jen montovna pro nadnárodní korporace? Sice tu máme hromadu výrobních závodů, úspěch týmu českých studentů na závodech samořídících aut v New Yorku ale ukazuje, že rčení „zlaté české ručičky” platí i o mozcích.

Tým studentů Kybernetiky a robotiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze získal třetí místo v závodě F1/10 Autonomous Racing Competition, tedy česky Soutěž v autonomním závodění. Programátoři David Zahrádka a Jan Vojnar se účastnili pod vedením profesora Zdeňka Hanzálka.

Řidič na americké dálnici usnul za volantem tesly jedoucí na autopilot, nebude potrestán

AutoMoto

Není to první úspěch českého týmu, byť jeho složení není vždy stejné. V loňském roce získal tým z ČVUT první místo v portugalském Portu a třetí v italském Turíně.

„Do soutěže na Columbia University jsme šli s vylepšenou verzí, která si navíc vytváří mapu soutěžní dráhy, a mohli jsme tak optimalizovat průjezd zatáčkami,“ říká Jaroslav Klapálek, který závodil v Portu a pro poslední soutěž v USA byl členem přípravného týmu.

Jak mohou malé autonomní formule pomoci velkým autům? Princip autonomní jízdy je podobný, jen s rozdílnou velikostí vozidla – i malá autíčka využívají lidar, laserový radar, jako skutečná auta – znalosti z této práce tak mohou sloužit v projektech, na nichž spolupracují vysoké školy a automobilky.

Pro automobilky je běžné, že se studenty technických oborů zaměřených na tento průmysl pracují ještě před dokončením studia, aby je pak zaměstnaly ve vývojářských pozicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám