Hlavní obsah

Řidič na americké dálnici usnul za volantem tesly jedoucí na autopilot, nebude potrestán

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usnout za volantem se ještě dnes stále rovná extrémně nebezpečné situaci. A to i na dálnici se zapnutým asistentem řízení. Tesla mu říká autopilot, ovšem právě řidič je tím zodpovědným, o jehož pozornost se i systém auta opírá.

Foto: Tesla

Tesla Model X

Článek

Už několikrát bylo řečeno, že pojmenování asistentu řízení autopilot je od Tesly vcelku nešťastná záležitost. Jde totiž stále jen o třetí stupeň autonomity, tedy ten nejvyšší legální. A v té chvíli platí, že tím jediným zodpovědným článkem v řetězci je stále řidič.

Odstrašující případ natočil řidič jménem Dakota Randall na dálnici v americkém státě Massachusetts. Sice sám natáčel za volantem a zjevně se soustředil spíše na natáčení než na řízení, ale navíc pořídil záběry ještě bizarnější.

V levém pruhu totiž jela Tesla Model X, kde spali jak spolujezdec, tak i řidič. Suverénně se sklopenou hlavou. Záběry publikovala americká televize NBC. „Bylo to hrozně divné. Nejprve jsem posádku zahlédl jen krátce, měl jsem dojem, že spí. Poté jsem se rozhodl najet vedle auta znovu a moje obavy se potvrdily,” řekl pro televizi CBS Randall, který se snažil posádku vzbudit klaksonem, ale marně.

Nejspíš bez úhony

Případ má poněkud zvláštní dohru, protože pravděpodobně očekáváte, že se jím bude policie zabývat. Jenže státní policisté pro CBS uvedli, že v zákoně nemají žádné páky na to, aby řidiče pravděpodobně spícího za volantem tesly se zapnutým autopilotem stíhali.

Zatímco automobilky pod evropskými pravidly podobně schopné systémy vybavují upozorněním, pokud šofér nedrží volant nebo se nekouká na cestu, americké zákony jsou v tomto pro automobilku vstřícnější, a tak tesly takto upozorňovat nemusí.

Reklama

Výběr článků

Načítám