Hlavní obsah

České automobilky uctí památku Václava Havla minutou ticha

Novinky, Martin Žemlička

Minutou ticha uctí v pátek Václava Havla také české automobilky, respektive automobilky, které mají své výrobní továrny na území České republiky. Nošovický závod Hyundai a Škoda Auto ve všech svých výrobních závodech zastaví ve dvanáct hodin na jednu minutu výrobu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pohled na parkoviště nových vozidel a výrobní prostory Škoda Auto - Mladá Boleslav.

Článek

„Památku bývalého prezidenta Václava Havla uctíme minutou ticha ve všech výrobních závodech,“ řekl pro Novinky.cz mluvčí mladoboleslavské automobilky Rudolf Dreithaler. V pátek v poledne se zastaví výroba ve všech závodech Škody - v Mladé Boleslavi, ve Vrchabí i v Kvasinách. Dohodli se na tom zástupci firmy s odborovou organizací KOVO.

Prezident Václav Havel 3. září 1996 v Mladé Boleslavi slavnostně otevřel novou halu M13, kde se začaly vyrábět Octavie.

Kolínská TPCA vyvěsila černý prapor a vlajky stáhla na půl žerdi. Zítra v automobilce nebudou žádní zaměstnanci. “Pro výrobu již celozávodní dovolená začala na konci minulého týdne. Administrativa jde do zaměstnání naposledy dnes,” řekl ve čtvrtek Novinkám mluvčí Radek Kňava.

K uctění jeho památky se přidala i korejská automobilka Hyundai, která má svůj výrobní závod v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku. Firma přeruší v pátek od 12:00 do 12:01 hodin výrobu a minutou ticha tak uctí památku zesnulého prezidenta.

Pětasedmdesátiletý Václav Havel zemřel v neděli na své chalupě v Hrádečku na Trutnovsku, kde v poslední době trávil většinu času.

Výběr článků

Načítám