Hlavní obsah

Češi lační po autech z exekucí. Jsou levná

Právo, Jindřich Ginter

Češi jsou lační po autech zabavených dlužníkům v exekucích. Exekutoři je nabízejí v dražbách konaných průběžně po celé republice buď jednotlivě, nebo na obřích akcích. Každopádně o všech je centrální přehled na stránkách www.portaldrazeb.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Nevzpomínám na případ, kdy by si auto zařazené mezi položky exekuční dražby nenalezlo nového majitele,“ potvrdil Právu značný zájem lidí o auta dlužníků Tomáš Vrána, šéf  Exekutorského úřadu Přerov. Tento úřad pořádá největší hromadné dražby aut u nás.

Právě na něj byla podána, jak informovalo Právo, ministerstvem spravedlnosti v jiné záležitosti kárná žaloba.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vůbec největší dražba aut zabavených v exekuci se tam konala letos v únoru. Dražily se najednou tři desítky vozů. Po většině se jen zaprášilo. Největším lákadlem byla čtyři roky stará Dacia Duster za 60 tisíc korun nebo pět let stará Škoda Fabia za 35 tisíc.

Zahodí klíčky i techničák

Některé vozy se díky většímu počtu zájemců o daný vůz z vyvolávací ceny vyšvihnou až k odhadní ceně. Dražby vzhledem k nízkým cenám lákají autobazaristy, kteří levně nakoupí a o něco dráž vozy prodají dále.

Obvykle lze ojetý vůz, ať už osobní, sportovní nebo užitkový, pořídit za velmi nízké ceny i proto, že k němu schází klíč, neboť ho dlužník na poslední chvíli při exekuční šťáře někam ve vzteku zahodil.

Vydražení tím ale nezabrání, jen se tak ještě srazí cena a dlužníkovi se o to méně ukrojí z jeho závazku. Náhradní klíček udělají v servisu za zhruba pět tisíc. Vydražit auto lze i bez techničáku. Vydražitel dostane na magistrátu duplikát.

„Vykonavatelé často při soupisu movitých věcí v domácnosti dlužníka klíče i technický průkaz naleznou, a to i v případech, kdy se je povinný snaží skrývat,“ tvrdí přerovští exekutoři.

Čas od času se v dražbě objeví i luxusní auto. Například minulé pondělí brněnský exekutor Petr Kocián dával do dražby černé Porsche Caynne Turbo 4.5 V8 na základě exekuce vyhlášené nad firmou z Uničova už před pěti lety. Za 210 tisíc včetně DPH. To je cena, za kterou se prodávají nové Dacie Logan nebo Sandero.

Největší zájem o škodovky

Má najeto 167 500 km, není k němu velký technický průkaz a je čtyři roky odstaveno. Nefunkční je baterie a brzdové kotouče zrezivěly.

V bazarech se nabízí od 240 tisíc do 2,5 miliónu. Nové stojí jako rodinný dům ve velkém městě.

Dražší auta se ale přece jenom prodávají déle, i když pokles ceny je obrovský. I na dražbách je největší zájem o škodovky. Raz dva tak určitě vydraží exekutor Lukáš Křivánek z Karlových Varů Škodu Octavii 1.9 TDi z roku 2001 se stavem tachometru kolem necelých dvou set tisíc kilometrů za 60 tisíc, kterou čerstvě „pověsil“ na Portál dražeb. K vozu jsou klíčky i techničák.

Exekuci iniciovala pojišťovna Allianz proti dlužníkovi, 45letému Václavovi L. z Topolné, a to pro 825 korun plus tři tisíce úrok.

„Bohužel dražba pro osm set korun je už opravdu ta poslední možnost. Jedná se o případy, kdy dlužníci oficiálně nepracují, dělají jen načerno, nemají peníze na účtu, nejsou ochotní ani tak malou částku uhradit. Po zaplacení všech závazků samozřejmě zbytek peněz z dražby dlužník dostane, pokud tedy není věřitelů a exekucí více. Někteří dlužníci skutečně i zahodí klíče a techničák, ale tím se sami připravují o výnos, protože vůz se stejně prodá, jen za méně,“ řekl Právu exekutor Křivánek.

Krajní řešení

Zdůraznil, že mnohem jednodušší by bylo, kdyby povinný zajel do bazaru, než když auto musí prodat exekutor. „Auta v dražbách se prodávají dobře, s oblibou je vykupují nákupčí autobazarů. Když se auto neprodá hned napoprvé, tak při opakované dražbě ano,“ potvrdil.

Právo zajímalo, zda exekutor může pro osm stovek vydražit auto. „Obecně je třeba konstatovat, že exekuční řád zakotvuje přiměřenost způsobu exekuce. V případě, že jiným způsobem (např. strháváním z účtu) nelze pohledávku oprávněného vůbec nebo v přiměřené době uspokojit, není tento způsob zřejmě nevhodný ani tehdy, jestliže cena předmětu, z něhož má být uspokojení pohledávky dosaženo, značně přesahuje výši pohledávky,“ reagovala na otázku Adriana Kocmanová z ministerstva spravedlnosti s odkazem na výroky Nejvyššího soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám