Hlavní obsah

Bývalý šéf Nissanu musí vrátit miliony eur ze svého platu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf japonské automobilky Nissan Carlos Ghosn musí vrátit skoro pět milionů eur (127,5 milionu Kč) ze mzdy, kterou dostal v roce 2018 od společného podniku firem Nissan a Mitsubishi. Rozhodl o tom ve čtvrtek soud v Nizozemsku, kde společný podnik sídlí. Jmenovaní výrobci tvrdí, že si Ghosn mzdu sám sobě vyměřil neprávem.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Carlos Ghosn

Článek

Ghosn byl architektem francouzsko-japonské aliance Renault-Nissan, do níž se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. V roce 2018 byl v Japonsku zatčen a obviněn z několika trestných činů, mimo jiné ze zneužití firemních peněz a že nepřiznal všechny příjmy.

Ghosn vinu popírá, v Japonsku byl propuštěn na kauci a na konci roku 2019 ze země uprchl do rodného Libanonu. Soudní spor inicioval sám Ghosn, který žádal 15 milionů eur jako kompenzaci a odstupné za to, že ho Nissan a Mitsubishi v roce 2019 propustily ze společného podniku.

Stíhaný exšéf Renaultu a Nissanu Ghosn odletěl z Japonska v bedně na hudební nástroj

Ekonomika

Tvrdil, že tím porušily nizozemské pracovní právo. Soud se nicméně přiklonil na stranu výrobců aut. Konstatoval, že Ghosn neměl s jejich společným podnikem platnou zaměstnaneckou smlouvu – neschválily ji totiž správní rady obou podniků.

Iniciátor sporu teď musí vrátit platby, které od společného podniku dostal od dubna do listopadu 2018. Ghosn odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného. V době zatčení byl šéfem správní rady Nissanu a Mitsubishi a řídil automobilku Renault.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám