Hlavní obsah

Bude z Volkswagenu Passat jen kombi? Se sedanem to má být nahnuté

Novinky, Daniel Havlina, Marek Bednář

Německý Volkswagen vyrábí svůj legendární model Passat už od roku 1974 jako sedan a kombi, ovšem v roce 2021 může být tříprostorové verzi konec. Alespoň to říkají hlasy zdrojů blízkých vedení VW. Žádnou z takových informací nicméně Němci nepotvrdili. Oficiální ovšem je, že Volkswagen přestane vyrábět americký passat.

Foto: Volkswagen

Evropský Volkswagen Passat ve verzi Variant R-Line

Článek

Automobilka Volkswagen údajně přemýšlí o redukci nabídky passatu pouze na kombík, a to s novou generací, která má přijít v roce 2023. Uvádí to web Automotive News Europe s odkazem na nejmenované zdroje.

Některé zdroje uvádí, že VW o takovém kroku přemýšlí kvůli vnitřní konkurenci se Škodou Superb, která slaví v posledních letech velký úspěch. Stojí za tím údajně například i karoserie liftback u superbu, která je sice praktičtější než klasický sedan, ovšem ukrajuje z komfortu posádky zimou a boucháním při manipulaci s pátými dveřmi.

Volkswagen chystá stylové SUV výhradně pro Evropu

AutoMoto

Dalším vodítkem, které vede ke konci Volkswagenu Passat, je také směřování automobilky. Ta se netají tím, že chce postupně elektrifikovat celou svoji flotilu modelů. Navíc sedany dlouhodobě trpí poklesem prodejů ve prospěch módních a oblíbenějších SUV a crossoverů.

Třebaže zprávy o konci sedanu Passat přinesla řada automobilových webů, passat je v Evropě stále nesmírně úspěšným modelem. Že VW pracuje na nástupci ve spolupráci se Škodou, navíc víme po nedávném rozruchu kolem přesunu výroby passatu a superbu na Slovensko.

Kvůli výrobě superbu a passatu na Slovensku investuje Volkswagen 500 milionů eur

AutoMoto

Co už nicméně je potvrzeno, je konec americké verze passatu. Ta je výhradně sedanem, ovšem s evropským passatem má společné jen jméno. Nestojí ani na platformě MQB, nýbrž na upravené verzi starší PQ46. Fabrika v Tennessee, kde je doposud vozidlo vyráběno, přenechá svoji výrobní kapacitu elektrickému SUV Volkswagen ID.4.

Foto: Volkswagen

Americká verze Volkswagenu Passat

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám