Hlavní obsah

Bratislava bude nejspíš vyrábět první elektrické auto Volkswagenu

– Bratislava

Závod Volkswagenu v Bratislavě by mohl vyrábět první elektrické vozidlo německé automobilky. Koncern zatím o umístění produkce auta, které by mělo na trh přijít v roce 2013, definitivně nerozhodl. Napsal to v pátek slovenský deník Hospodárske noviny.

Článek

Nové vozidlo s názvem E-Up! by mělo vycházet z modelu Up!, který se letos začne vyrábět ve slovenské továrně. "To, že se zde už vyrábějí Upy!, že je zde potřebná technologie, dává logiku, aby sem E-Upy! přišly.

Na druhé straně musíme brát v úvahu také to, jaké množství aut by se zde vyrábělo, a rovněž podstatné je, jakou podporu bychom pro elektrická auta mohli očekávat ze strany slovenské vlády," uvedl pro list šéf výroby Volkswagenu Michael Macht. Případná podpora by se podle něj neměla týkat pouze spotřebitelů, ale také výrobců, a to například ve formě daňových úlev.

Volkswagen se na Slovensku zaměřuje hlavně na montáž luxusnějších sportovně-užitkových vozidel (SUV) Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne. Loni se v Bratislavě začal vyrábět první koncernový automobil s hybridním pohonem, který je vybaven spalovacím i elektrickým motorem.

Slovenská pobočka německé firmy zatím loňské výsledky nezveřejnila, představí je příští týden. Celý koncern minulý rok zečtyřnásobil provozní zisk na rekordních 7,1 miliardy eur (zhruba 173 miliard Kč).

Vedle Volkswagenu vyrábí na Slovensku auta také PSA Peugeot Citroën a korejská Kia Motors. Výroba vozidel a komponentů pro automobilový průmysl patří k tahounům slovenské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám