Hlavní obsah

Bosch investuje jmění do vývoje čipů, miliardy ale krizi jen zmírní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá firma Bosch investuje 400 milionů eur, 10,2 miliardy korun, do vývoje a modernizace polovodičových zařízení ve svých fabrikách v Drážďanech, Reutlingenu a Penangu, aby reagovala na celosvětovou krizi spojenou s nedostatkem čipů. Investice by měla zvýšit jejich produkci.

Foto: Mercedes-Benz

Ilustrační foto

Článek

Částečné řešení nedostatku čipů chce nabídnout Bosch, který hodlá investovat 400 milionů eur na inovaci, modernizaci a větší produkci polovodičových technologií ve svých německých a malajských fabrikách.

„Poptávka po čipech roste závratnou rychlostí a ve světle aktuálního vývoje systematicky rozšiřujeme naši výrobu polovodičů, abychom našim zákazníkům poskytli nejlepší možnou podporu v krizi,“ uvedl předseda představenstva Bosch Volkar Denner.

Evropa a její automobilky s čipy zaspaly, tvrdí ředitel brněnské společnosti

AutoMoto

Podle stanoveného plánu Bosch zvýší kapacitu testovacího centra v Reutlingenu, čímž vznikne 150 nových pracovních míst a v továrně v Drážďanech navýší výrobu polovodičů. Nové centrum by mělo vzniknout i poblíž továrny v Penangu v Malajsii.

Firma vývoj a produkci uspíšila, ale krizi tím samozřejmě zcela nevyřeší. „Naším cílem je zvýšit výrobu dříve, než se původně plánovalo. Každý čip, který vyrobíme, pomůže současné situaci,“ doplnil Denner.

Škoda Auto přijde o čtvrt milionu aut

AutoMoto

Nedostatkem polovodičových čipů, které jsou nezbytné pro výrobu nejmodernějších automobilů, trpí celý svět. Někteří výrobci jako Škoda Auto museli omezit výrobu, jiní odstraňují ze svých aut některé elektrické funkce.

I velké konglomeráty pak hlásí obrovské čtvrtletní ztráty, v září se v celé Evropě prodej automobilů snížil o 23 procent. Byl tak nejslabší od roku 1995.

Reklama

Související články

Výroba aut v Česku klesla o desítky procent

Automobilové výrobní závody v Česku letos podle odhadů Sdružení automobilového průmyslu vyrobí o 140 tisíc aut méně, než by bylo třeba, a to kvůli nedostatku...

Výběr článků

Načítám