Hlavní obsah

Bentley vyvíjí revoluční elektromotor, říkají mu Chobotnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská automobilka Bentley představila první informace a snímky revolučního elektromotoru, který vyvíjí ve spolupráci s firmou Advanced Electric Machines Group. V překladu nese název Chobotnice a ve světě elektromobilů by měl způsobit malou revoluci. Je totiž levnější na výrobu, lehčí, menší a ekologičtější.

Foto: Bentley

Znak Bentley

Článek

U Bentley byli k čistě elektrickým pohonům v posledních letech spíše skeptičtí, a možná i proto se nechytili hned první vlny a raději se vrhli do vývoje vlastních technologií.

Luxusnější než nejluxusnější. Takto vypadá nejpohodlnější Bentley Bentayga

AutoMoto

Bentley počítá s tím, že elektromobily bude vyrábět až ve druhé polovině tohoto desetiletí, ale už nyní inženýři pracují na pohonu, který by měl v tomto odvětví znamenat revoluci.

Agregát, který vyvíjí, by měl splňovat všechny předpoklady pro umístění do luxusního vozu. Měl by být tichý, svižný, ale zároveň by se měl rychle nabíjet a dojet dál než ostatní. Navíc za méně peněž při výrobě.

Foto: Bentley

Revoluční elektromotor od Bentley

Britové se za účelem vytvoření takového pohonu spojili s firmou Advanced Electric Machines Group a pracují na projektu, který nese název Octopus, tedy Chobotnice. Výsledný elektromotor by se měl obejít bez drahých součástek z mědi a neodymových nebo samario-kobaltových magnetů. Na jejich výrobu je totiž třeba vzácných kovů, které jsou drahé i velmi nepřívětivé, co se týče těžby a životního prostředí.

Cadillac Lyriq chce přepsat americký luxus, ale ne hned

AutoMoto

K tomuto cíli se v Bentley vydali už před 18 měsíci a nyní mají první výsledky. Představili dva spojené elektromotory s malou převodovkou uprostřed, což je pozitivní, protože takový motor ušetří v autě místo pro pasažéry.

Bentley v budoucnu počítá i s vývojem kompletní elektroniky a ostatních součástek přímo určených k tomuto druhu motoru. Navíc agregát by měl být kompletně recyklovatelný.

Reklama

Související články

Bentley zmodernizoval SUV Bentayga

Výroba prvního SUV v historii automobilky s okřídleným B ve znaku začala už v roce 2015. V polovině životního cyklu přichází s faceliftem. Změny přináší zvenčí...

Výběr článků

Načítám