Hlavní obsah

Balistická ochrana Volva XC90 váží jako celá octavia

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo se pancéřovaným vozům věnuje už tradičně. Poslední kreace je vytvořena na základech SUV XC90. Jedná se o jeden z nejodolnějších projektů mezi osobními automobily, které ještě musí splňovat roli nenápadného účastníka silničního provozu.

Foto: Volvo 3x

Řekli byste, že toto volvo přijde téměř na 13 milionů?

Článek

Bezpečnostní složky, ať už převážejí státníka, či třeba celebritu, často aplikují strategii dvou na pohled identických vozů. Ovšem jen jeden je obrněný. Proto i ty s pancířem musí být alespoň z určité vzdálenosti opravdu nenápadné. Novému Volvu XC90 Armored se to daří.

Vůz vychází z luxusní výbavy Inscription, posádka a především zadní pasažéři tak mají k dispozici veškerý luxus včetně vlastních obrazovek. Hlavně jsou ale chráněni pancéřováním o tloušťce deset milimetrů a padesátimilimetrovými skly v oknech.

Foto: Volvo

Tloušťka skel ihned zaujme, ale stále jdou stáhnout.

Tyto hodnoty jsou dostatečné na to, aby vůz dostal certifikát VPAM VR8, tedy druhou nejvyšší hodnotu balistické ochrany. Odolá tedy i silnějším střelným zbraním a náložím. Dodatečná výbava ovšem přidává 1400 kilogramů, zhruba tolik, jako váží celá Škoda Octavia. Se vším všudy včetně pěti pasažérů je auto připraveno vážit 4490 kilogramů, čemuž musí být uzpůsobeno hlavně vzduchové odpružení.

Foto: Volvo

Za druhou řadou sedadel je pevná přepážka s otvorem.

Pod kapotou pracuje nejsilnější zážehová motorizace T6 AWD s výkonem 228 kW (310 koní). Celý vůz je pak k mání v přepočtu za 12,7 milionu korun. Do portfolia brzy přijde i levnější pancéřovaný model XC60.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám