Hlavní obsah

Škatulata u Volva: XC60 bude putovat kolem celého světa

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Volvo XC60 se stane světoběžníkem, aniž by dostal klíčky jediný zákazník. Kvůli americkým clům na čínské zboží totiž model XC60 vyrobený v Evropě poputuje do USA a do Evropy půjdou zase čínské výrobky.

Foto: Volvo

Volvo XC60 - na dopravu asi nejproblematičtější vůz světa

Článek

Volvo má ohromný problém. Jejich model XC60 se šíleně prodraží kvůli dopravě. Zatímco podle původních plánů se evropská továrna měla postarat o evropské zákazníky a čínská o ty čínské a americké, teď je vše jinak. USA zavedlo cla na čínské zboží a Volvo musí změnit směr vozidel. Z čínské továrny se budou zásobovat čínské a evropské trhy a evropská továrna je bude podle Automotive News posílat do USA.

To znamená, že náklady na jedno auto se citelně zvýší. Vždyť vozy vyrobené v Číně se do Evropy dostávají po kolejích přes Rusko. Volvo tak může mít s tímto modelem dost velké starosti. Ovšem čeká se také na to, jak dopadnou dohady amerického prezidenta Donalda Trumpa s Evropskou unií, protože i tady hrozí, že bude zavedeno clo na dovážené vozy. To by pak Volvo zase přehodilo výhybku a začalo opět se zásobováním podle původního plánu.

A proč automobilka nevyrábí v USA? Ale vyrábí. V Jižní Karolíně letos otevřela dokonce novou supermoderní továrnu. Jenže tam se začíná s produkcí sedanu S60 a až se najede na jeho plnou produkci, doplní ho velké SUV XC90 nové generace. Tím bude kapacita vytížena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám