Hlavní obsah

Autům GM pomáhá na trh superpočítač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Největší světová automobilka General Motors koupila od společnosti IBM sálový superpočítač, který je podle obou firem nejrychlejší v automobilovém průmyslu. GM si od přístroje slibuje zkrácení doby potřebné k uvedení nového vozu na trh na méně než polovinu, uvedla v pátek agentura AP.

Foto: Martin Tlustý

Dům č.p. 890 se shodou okolností nachází hned vedle kralupské "hasičárny" v Přemyslově ulici.

Článek

Superpočítač bude sloužit k vývoji a bezpečnostním zkouškám a více než zdvojnásobí výpočetní kapacity GM. Doba, kterou automobilka potřebuje k uvedení nového modelu na trh, se díky němu sníží na 18 měsíců z dosavadních čtyř let, uvedla automobilka. Počítač bude údajně nejrychlejší v odvětví "s velkým náskokem". Jeho kapacita je devět teraflopů, to znamená, že dokáže udělat devět biliónů výpočtů za vteřinu.

Cenu zařízení firmy nesdělily. Počítač bude umět vyřešit v řádu hodin modifikace designu připravovaného modelu a inženýrské problémy, na jejichž řešení bylo dříve potřeba několik měsíců. Díky pokročilé digitální simulaci rovněž dále sníží náklady automobilky na nárazové testy. GM používá digitální simulaci již déle a dosud díky ní ušetřila na testovacích vozech asi 85 procent původních nákladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám