Hlavní obsah

Autopilot Tesly slibuje víc, než nabízí, žaluje neziskovka automobilku

Způsob, jakým americká automobilka Tesla propaguje svůj balíček jízdních asistentů Autopilot, je podle německého neziskového Centra pro ochranu před nekalou konkurencí zavádějící. Případ dala společnost k soudu a rozhodnutí by mělo padnout tento týden.

Foto: Tesla

Tesla Model S u Superchargeru v Arlingtonu v Texasu (Ilustrační foto)

Článek

Podle neziskového Centra pro ochranu před nekalou konkurencí Tesla slibuje více, než funkce s názvem Autopilot dokáže zvládnout. Příkladem budiž, že od roku 2016 mají zákazníci možnost si pořídit „Plně samočinné řízení”, angl. „Full Self Driving”, ale za volantem pořád musí sedět řidič, musí pozorně sledovat vozovku a být připraven kdykoliv převzít řízení. Zpravuje o tom agentura Bloomberg.

Jméno funkce, ať už Autopilot, nebo Full Self Driving, však podle neziskovky může vyvolávat dojem, že auto skutečně zvládne řídit kompletně samo. Takovýto chybný úsudek řidiče dost možná stojí i za zbytečnou nehodou na Tchaj-wanu před několika týdny.

Naboural do převráceného kamionu, viní Autopilota své Tesly

AutoMoto

Pokud se soud přikloní na stranu neziskovky, automobilka bude muset upravit své webové stránky. Při slyšení v minulém měsíci soud naznačil, že by tak jeho verdikt mohl vypadat.

Elon Musk se nedávno nechal slyšet, že jeho automobilka Tesla je blízko autonomnímu řízení páté, nejvyšší úrovně, která je jediným skutečným plně samočinným řízením. Člověk do jízdy vozu nemusí na této úrovni nijak zasahovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám