Hlavní obsah

Autonomní náklaďáky už jezdí po silnicích. Pro řidiče nemají ani sedačku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autonomní mobilita je podle některých názorů hudbou daleké budoucnosti, ovšem pravda je taková, že od středy jezdí po veřejných silnicích auta zcela bez řidiče - bez sedačky, volantu, pedálů. Jmenují se Einride T-Pod a jsou to šestadvacetitunové náklaďáky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Švédsku začaly jezdit autonomní náklaďákyVideo: Reuters

 
Článek

Startup Einride představil T-Pod už před dvěma lety a loni ho ukázal také na Festivalu rychlosti v Goodwoodu, ovšem to ještě vývoj nebyl hotov. První cesta po veřejné silnici, jíž se věnuje nové video, proběhla ve Švédsku a byla jen velmi krátká - mezi skladem a distribučním centrem.

Ale i tohle je podle firmy Einride, která na projektu spolupracuje se spediční firmou DB Schenker, světové prvenství.

Ne v tom, že by auto jelo samo - takové případy už existují, nedávno jsme tu měli např. video, na kterém své autonomní schopnosti předváděl vůz značky Tesla - nýbrž v tom, že v T-Podu vůbec neexistuje možnost přímého řízení člověkem. Může však být ovládán na dálku operátorem v případě, že se vyskytne nějaký problém.

Foto: Einride

Einride T-Pod

T-Pod má nákladový prostor dost velký na 15 europalet. Uveze až 20 tun na vzdálenost až 200 kilometrů na jedno nabití baterie o kapacitě 200 kWh. A třebaže ve videu ho vidíme jezdit jen velmi pomalu, nejvyšší rychlost je s konvenčními náklaďáky zcela srovnatelná - je elektronicky omezená na 85 km/h.

Podle startupu mají být provozní náklady T-Podu až o 60 % nižší ve srovnání s klasickým náklaďákem s řidičem-člověkem. Také má tato novinka přinést úlevu spedičním firmám, které trápí nedostatek řidičů.

Do konce roku 2020 má jezdit 200 T-Podů. Einride jedná se zavedenými výrobci náklaďáků o pomoci s rozšiřováním vlastní výroby a doufá v expanzi i do USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám