Hlavní obsah

Ve Švédsku vyvíjejí náklaďák bez řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O autonomních, tedy samořiditelných autech, již vyělo článků skutečně velké množství. I o těch nákladních. Nový švédský projekt je ale v něčem výjimečný. Nemá totiž pro řidiče ani místo.

Foto: Einride

Einride T-Pod

Článek

Švédská společnost Einride si představuje budoucnost nákladní dopravy tak, že ani řidič nebude zapotřebí. Autonomní vozidlo bude většinu své doby jezdit tam, kde to dokáže, tedy na dálnicích nebo na silnicích, které jsou zmapované, protože půjde o standardní pravidelnou dodávku na dané trase.

Prorotyp zatím nedisponuje dálkovým ovládáním

Ve chvíli, kdy se bude muset potýkat s náročnějšími situacemi na menších silnicích, převezme řízení dálkově operátor v centrále.

Foto: Einride

Einride T-Pod

T-Pod, jak se auto jmenuje, má nosnost 20 tun a dojezd na jedno nabití asi 200 kilometrů. Ano, jde samozřejmě o elektromobil.

V současné době je projet ve fázi testování prototypu, který ale ještě nemá ono dálkové ovládání. To by se mělo objevit v další fázi příprav, která nastane na podzim. Postupně by měly vozy přibývat a už v roce 2020 by mělo jezdit po silnicích 200 T-Podů.

Foto: Einride

Einride T-Pod

Můžeme jim věřit? Určitě můžeme. Švédsko je v technologických novinkách podobného typu na celosvětové špici. Nejvíce funkčních startupů, tedy nově vzniklých a dynamicky se rozvíjejících firem, je na jednoho obyvatele právě v této zemi.

Reklama

Související články

Další cíl: nákladní auta bez řidiče

Je vlastně logické, že v honbě za samořiditelnými vozy by měly být na čelních pozicích ohromné kamióny. A tak jako další krok tuhle metu oznámilo i Waymo.

Výběr článků

Načítám