Hlavní obsah

Automobilka Zastava končí, v továrně začne vyrábět Fiat

– BĚLEHRAD

Srbsko se dohodlo s italskou automobilkou Fiat na vytvoření společného podniku, jenž by měl v příštím roce vyrobit 200 000 vozů. Oznámilo to v pondělí srbské ministerstvo hospodářství s tím, že dohoda o společném podniku bude podepsána 29. září.

Článek

"V rámci této dohody přestane existovat (srbská automobilka) Zastava a vznikne nová entita," řekl agentuře Reuters zdroj z ministerstva. "Fiat investuje 700 miliónů eur a bude mít v novém společném podniku 70procentní podíl," dodal.

Očekává se, že výroba podniku v roce 2010 stoupne na 300 000 vozů. Většina produkce by měla být určena pro vývoz. Podle srbského listu Blic hodlá Fiat do továrny Zastava přesunout výrobu vozů Fiat 500 a Grande Punto z Polska a Sicílie, napsala agentura APA.

:. Nový Fiat 500 by se měl vyrábět místo v Polsku v srbské továrně. foto: Novinky/Martin Žemlička

Srbská vláda do společného podniku investuje 300 miliónů eur, a to zejména ve formě fixních aktiv. Podnik navíc získá vládní subvence kolem 110 miliónů eur, což je podle analytiků poměrně hodně.

"Přišel čas, kdy potřebujeme velké investory na zelených loukách. Přilákání takového investora je nákladné, ale investice potřebujeme," řekl analytik Dusko Vasiljevic z institutu FREN/CEVES. "Je to investice do udržitelného exportu, růstu a tvorby pracovních míst," dodal.

Továrna Zastava poškozena při náletech

Závod Zastava byl v roce 1999 poškozen leteckými útoky NATO na průmyslová zařízení v Srbsku. Továrna nyní zaměstnává zhruba 4000 pracovníků ve srovnání s více než 11 000 před restrukturalizací v roce 2001. Vyrábí zhruba 15 000 vozů ročně, ačkoli její celková produkční kapacita činí 60 000 vozů ročně.

Zastava již má s Fiatem dohodu o montáži vozů Punto, které prodává v Srbsku a sousedních balkánských zemích pod značkou Zastava 10. Podobnou dohodu uzavřela i s americkou firmou General Motors o vozech Astra.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbsko prodává automobilku Zastava

Privatizace jediné srbské automobilky Zastava má být zahájena v dubnu příštího roku. Oznámila to srbská vláda a dodala, že případní zájemci mají až do konce...

Fiat nejspíš koupí srbskou automobilku Zastava

Italská společnost Fiat plánuje odkoupení srbské automobilky Zastava. Uvedl to v úterý odcházející srbský ministr hospodářství Mladjan Dinkić. Delegace Fiatu...

Výběr článků

Načítám