Hlavní obsah

Automobilka Volkswagen založí společný podnik se Siemensem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANKFURT

Největší evropská automobilka Volkswagen se v principu dohodla na založení společného podniku s koncernem Siemens. Spolu s automobilovou divizí Siemensu se chce věnovat výrobě naftových vstřikovacích systémů. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Článek

"V principu jsme se už dohodli, o podrobnostech se ale ještě bude muset jednat," řekl mluvčí automobilky. O možnosti uzavření kontraktu mezi Volkswagenem a divizí Siemens VDO hovořil výkonný ředitel společnosti Siemens Heinrich von Pierer, když firma informovala o hospodaření za první čtvrtletí fiskálního roku.

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že obě firmy chtějí společně investovat asi půl miliardy eur do výstavby závodu. Ten má stát v saském Stollbergu, tedy v zemi, kde je míra nezaměstnanosti kolem 20 procent. Továrna by měla zaměstnat kolem 600 lidí.

Spolková země Sasko je připravena projekt podpořit subvencí 150 milionů eur, která půjde ze státní pokladny. Od roku 1990, kdy se Německo sjednotilo, vláda do rozvoje východních části země investovala už kolem 70 miliard eur.

Naftové motory jsou v západní Evropě v poslední době v oblibě hlavně kvůli tomu, že se zvyšují daně z pohonných hmot. Za růstem zájmu ale stojí i snaha o snižování emisí dioxidů uhlíku.

Naftové motory se tudíž poslední dobou objevují u více než třetiny nových vozů, které se v regionu prodají.

Reklama

Související témata:

Související články

Superb miláčkem českých motoristů

Škoda Superb zvítězila v anketě o nejoblíbenější automobil roku 2003 v České republice. Na druhém místě se umístil Peugeot 307 SW, třetí skončila Mazda 6....

Výběr článků

Načítám