Hlavní obsah

Auta v USA konečně využijí adaptivní světlomety

Jedna z nejvyhledávanějších funkcí u nových automobilů, adaptivní světlomety, konečně dorazí i na americkou půdu. Podle webu The Drive se tak stane díky novele zákona o infrastruktuře.

Foto: Milan Malíček, Právo

BMW X7 M50i (Ilustrační foto)

Článek

Technologie, se kterou v současné době pracují výrobci světlometů, jde dopředu každým rokem. Běžnou funkcí, kterou nové modely hojně využívají, jsou například adaptivní světla, leckdy zvaná matrixová, která automaticky odstíní okolní provoz tak, aby je neoslnilo zapnuté dálkové svícení.

Matka silnic slaví 95 let. Slavná americká Route 66 sloužila téměř šedesát let

AutoMoto

Tuto funkci nicméně nemohli do této chvíle využívat řidiči v USA, kterým v tom bránila zastaralá legislativa. Světlomety, které disponovaly adaptivní funkcí, byly a zatím stále jsou zakázané.

Změnit by to ale měla novela zákona, která upravuje investice do infrastruktury. Do dvou let by se tak měla technologie dostat do prakticky všech nových modelů v USA.

Američané tuto změnu pochopitelně vítají, protože právě za mořem si zákazníci potrpí na moderní technologie v autech. I proto byl zákaz používání adaptivních světlometů velice kritizovaný, což se nyní změní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám