Hlavní obsah

Australské policejní auto jede přes 300 km/h

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou země, kde se mezi policejní auta zařadily takové modely jako Lamborghini Murciélago, Bugatti Veyron, Lotus Elise, Porsche 911… V Austrálii se k dálniční policii připojil nový vůz. Taky je rychlý. Ale spíš sází na užitečnost: BMW M5.

Foto: Police Australia

Australská policie má nové auto. A ne ledajaké. Je to BMW M5

Článek

Když odhlédneme od Kataru a Spojených arabských emirátů, kde jsou superauta v policejních složkách pravidlem, jinde na světě jich tolik není. Jsou to spíš výjimky, které leckde hrají jen pozadí pro náborové akce. Nejlepším příkladem je Itálie a jejich několik po sobě věnovaných Lamborghini.

Foto: Police Australia

Zatím nejrychlejší bylo BMW 530d. Tohle M5 Comptetition je ale jiná liga.

Jsou země, kde rychlá auta skutečně pracují a nejsou jen na okrasu. Třeba v Německu mají Porsche 911 už hodně ostrých zásahů na dálnicích. V Austrálii ale vyznávají účelnost. Sporťák je sice rychlý, ale s tou efektivitou využití je to už slabší.

A tak dálniční policie dostala do svých garáží jako nejrychlejší kousek BMW M5 Competition. Vidlicový osmiválec bi-turbo o objemu 4,4 litru dokáže sedan pohánět silou 617 koní a 750 newtonmetrů. Z nuly na stovku zrychlí za 3,3 sekundy, ale pro dálniční policii je asi důležitější hodnota maximální rychlosti – 305 km/h.

Dosud nejrychlejším autem ve výbavě tamní policie bylo BMW 530d, což sice není žádné ořezávátko, ale M5 je přece jen o dost lepší. Navíc je tu ještě jedna zajímavá věc pro policejní jednotku. Auto totiž nekupovali, ale od místního dealera ho dostali na roční zápůjčku. Takže daňové poplatníky nestálo pořízení auta ani jeden australský dolar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám