Hlavní obsah

Audi vzkřísilo starou značku, upravená A8 je konkurencí pro Maybach

Německé Audi na autosalonu v čínském Kantonu 19. listopadu zcela odhalí nejluxusnější verzi své prodloužené limuzíny A8L s názvem Horch Founders Edition. Zatím se automobilka chlubí prvními fotografiemi a informacemi. Designově vychází z faceliftu běžné A8 chystaného na rok 2022. Zatím není jasné, jestli se vrcholná verze Horch dostane i na evropský trh.

Foto: Audi

Audi A8L Horch

Článek

Modelem A8L Horch Founders Edition reaguje německé Audi na situaci v Číně, kde se dlouhodobě nejvíce prodávají prodloužené verze luxusních evropských limuzín v nejvyšších výbavových stupních. Ubírá se tak stejným směrem jako konkurenční Mercedes v případě limuzíny S v provedení Maybach nebo Bentley.

Svým názvem odkazuje na automobilku Horch založenou v roce 1904. August Horch nicméně založil i Audi a v roce 1932 došlo ke spojení firem Audi, DKW, Wanderer a Horch do společnosti Auto Union AG se sídlem v Saské Kamenici, německy Chemnitz.

Novinka vychází z klasické A8L, ale je ještě o dalších 130 milimetrů delší. Celkový vzhled auta poodhaluje, jak by měla vypadat faceliftovaná verze A8 plánovaná na rok 2022. Návrháři nešetřili chromem, který zdobí celou přední masku, nechybí extravagantní dvacetipalcová kola s nápisem Horch.

Limuzína blízké budoucnosti. Koncept Audi Grandsphere předpovídá příští A8

AutoMoto

Nová je i zadní část vozidla, kde se nacházejí OLED svítilny, vůz dále na několika místech odkazuje na svoji specifikaci pomocí štítků s nápisem Horch.

Nejluxusnější vozidlo od Audi si budou moci zákazníci objednat ve dvou exkluzivních barvách exteriéru, a to Oakrun a Nimbusgrau. Oba laky mají podpořit design auta, pro náročnější budou k dispozici i dvoubarevné laky.

Podle očekávání si pak Audi nejvíce vyhrálo s interiérem, který ovšem také vychází z běžné A8L, jen s řadou úprav, které auto dělají ještě luxusnějším. Například sedadla jsou dvojitě čalouněná pro maximální pohodlí a nechybí u nich masážní funkce, kterou na zadních sedadlech doplňují i podnožky. Cestujícím je k dispozici i několik obrazovek a speciální polštáře pro maximální pohodlí, samozřejmě dodávané s logem Horch.

Test Audi S5 Cabriolet: O víkendu pobaví, v pondělí nezklame

Testy

Poměrně velkým překvapením je fakt, že Audi pro svůj nejluxusnější model nezvolilo svůj největší a nejsilnější motor. A8L Horch Founders Edition se totiž bude dodávat s dvakrát přeplňovaným třílitrovým motorem V6, který má ve spolupráci s 48voltovým mild hybridním systémem výkon 340 koňských sil.

Podle posledních zpráv by Audi mělo začít Horch prodávat během příštího roku s maximálním zaměřením na trh v Číně. Zatím není jasné, jestli se objeví i v Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám