Hlavní obsah

Audi A8 dostalo elektrické dveře, ochrání i chodce

Novinky, maž

Nové Audi A8, které se zanedlouho začne prodávat, je jako obvykle výkladní skříní ingolstadtské automobilky. Kromě autonomní jízdy v kolonách nebo samočinného parkování s dech beroucími 3D animacemi, nás zaujalo ještě něco. Automaticky otevírané dveře.

Foto: Audi

Audi A8

Článek

Elektrické otevírání pátých dveří má dnes lecjaký model velikosti octavie. Audi ale u svého nejvyššího modelu chtělo cestující ještě více rozmazlovat po vzoru skutečně luxusních automobilů typu Rolls-Royce Phantom. Všechny čtvery dveře a víko zavazadlového prostoru jsou totiž v nové Audi A8 ovládány elektricky.

V praxi to znamená, že stačí k autu přijít a lehce se dotknout kliky a dveře se díky elektromotorkům jemně otevřou. Pokud budete chtít, stačí kliku pevně uchopit a otevřete ji manuálně. To samé platí i pro zavírání dveří – opět stačí jen jemný dotyk kliky a dveře se samy zavřou. Pokud by byla vybitá baterie, na A8 jsou dva skryté zámky (uvnitř ve dveřích řidiče a na víku zavazadlového prostoru), kterými mechanicky otevřete celé auto.

Foto: Audi

Audi A8

Audi přináší ještě jednu vychytávku, mnohem důležitější, a tou je sledování, zda  v momentě, kdy chcete z auta vystupovat, nejede za vámi jiné auto, cyklista nebo nejde chodec. To je důležitá věc, protože ke zbytečným nehodám dochází kvůli tomu, že se řidič pořádně nerozhlédne, otevře dveře a dveřmi srazí cyklistu. Pokud systém napojený na BLIS (detekce tzv. mrtvého úhlu) za vozidlem zpozoruje objekt, rozsvítí na dveřích červené ambientní světlo a systém pozdrží otevření dveří.

Systém monitorující „dění za dveřmi” je aktivní dvě minuty po odemčení vozu a dvě minuty po vypnutí motoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám