Hlavní obsah

Americká část Stellantisu přiznala vinu v dieselové aféře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká větev automobilky Fiat Chrysler (FCA US) po mnohaletém vyšetřování v pátek přiznala, že ve Spojených státech podváděla při měření výfukových plynů. Firma, která je nyní součástí skupiny Stellantis, souhlasila, že za podvody zaplatí 300 milionů dolarů (6,9 miliardy Kč). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo skupinu z klamání úřadů a spotřebitelů tím, že uváděla nepravdivá nebo zavádějící prohlášení o systémech kontroly emisí u více než 100 000 vozidel značek Jeep a Ram. Lhala také emisích a spotřebě paliva a o jejich souladu s americkými emisními normami.

Stellantis spolupracuje s Toyotou na velkém užitkovém voze

AutoMoto

Firma FCA US souhlasila se zaplacením trestní pokuty ve výši 96 milionů dolarů a s uhrazením 204 milionů dolarů ze zisku vytvořeného tímto podvodem.

Společnost se už začátkem roku 2019 dohodla, že v tomto případě zaplatí různým americkým úřadům až 515 milionů dolarů. Zavázala se také stáhnout dotčená auta z trhu a uvést je do stavu, který odpovídá normám.

Abarth, Alfa Romeo, Fiat a Jeep mají nové české zastoupení

AutoMoto

Kauza následovala po skandálu dieselgate, který spustil německý výrobce vozů Volkswagen. Ten v roce 2015 přiznal, že celkem jedenáct milionů svých naftových vozů vybavil softwarem schopným zkreslit výsledky emisních testů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám