Hlavní obsah

Aktivisté vypustili pneumatiky třiceti SUV. Majitelům napsali, že můžou jít pěšky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicítka řidičů v kanadském městě Kitchener našla svá SUV s vyfouknutými pneumatikami a letáčkem za sklem, že můžou jít pěšky nebo jet na kole. Za akcí stojí aktivistická skupina Tyre Extinguishers.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aktivistická skupina Tyre Extinguishers (v doslovném překladu „Hasiči pneumatik“) zvolila v noci na neděli netradiční, ale naštěstí relativně neškodnou formu protestu proti SUV. V kanadském městě Kitchener na jihovýchodě Ontaria vypustili pneumatiky třiceti takovým vozům, píše lokální zpravodajský web The Record.

Do ventilků pneumatik zaklínili kamínek či podobný malý předmět a nechali všechen vzduch uniknout. Pneumatiky neprořezali ani nijak jinak vozy nepoškodili.

Houkající sanitce s pacientem leželi v cestě na magistrále v Praze aktivisté

Krimi

Majitelé aut našli za stěrači letáček, který říkal, že navzdory vyfouknutým pneumatikám „by neměli mít problém se pohybovat bez svého žrouta benzinu pomocí chůze, jízdy na kole či hromadné dopravy“.

Skupina má za sebou podobný vandalismus ve Francii, na Novém Zélandu či ve Švédsku. Vznikla ve Velké Británii, ovšem proniká i do Severní Ameriky, kde se zaměřuje na vozy třídy SUV ve městech.

Protesty nesmějí vyvolávat chaos. Britové zakážou polehávání aktivistů na silnicích

Evropa

V odstraňování následků tohoto činu mají výhodu ti řidiči, jejichž vozy jsou vybaveny lepicí sadou na pneumatiky místo rezervního kola. Ta totiž obsahuje elektrický kompresor, kterým je možné na místě pneumatiky dofouknout.

Nemá-li vůz takovou výbavu (nebo nevozí-li řidič s sebou také hustilku), je lepší zavolat asistenční službu než se snažit na prázdných pneumatikách dojet na nejbližší benzinku s kompresorem, neboť tak hrozí poškození pneumatik i ráfků.

Anketa

Souhlasíte s takovouto formou protestu?
Ano, lidé se možná zamyslí, jestli vážně potřebují SUV
12,2 %
Ne, ale je to lepší, než auta poškozovat
5,3 %
V žádném případě, na auta se lidem nesahá
82,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11368 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám