Hlavní obsah

VIDEO: Test Subaru Impreza WRX STI - radikální řez

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kultovnní Impreza se od poslední generace radikálně proměnila: už to není sedan a šušká se i o tom, že podvozek vyměknul a Impreza už není tak ultimativní rallye nástroj jako kdysi. Jestli je pravda to druhé jsme zjišťovali na běžných silnicích i na autodromu v Sosnové u České Lípy.

Foto: maž, Novinky

Subaru Impreza WRX STI

Článek

Nechme stranou vzhled, to je čistě individuální záležitost. I nová Impreza má své kouzlo, i když pravověrní příznivci značky budou prskat a vynášet do nebes původní tvar karoserie. Jedinou poznámku ke vzhledu nové Imprezy WRX STI – celek nevypadá zle, ale zadní bílá pseudotuningová světla s módními LED diodami se k ní prostě nehodí.

:. Subaru Impreza WRX STI s 18palcovými koly.foto: Novinky/maž

To nejlepší z STI naštěstí zůstalo zachováno: tedy symetrický pohon všech kol, plochý motor a jízdní vlastnosti, které vás donutí zapochybovat o fyzikálních zákonech. Uzavřený okruh potvrdil, že v případě STI je třeba překalibrovat nájezdové rychlosti do zatáček. Jednoduše proto, že limity jsou mnohem, mnohem dále než si myslíte.

Měkčí, ale skvělé jízdní vlastnosti zůstávají

Oproti minulé generaci je STI znatelně měkčí, a tedy horší pro divokou jízdu na okruhu, ale lepší pro běžný provoz. V zatáčkách se auto více naklání. Ale pořád platí, že dostat Imprezu STI do smyku, to už chce hodně rychlé zacházení s volantem a velkou nájezdovou rychlost. Jenže hranice mezi kontrolováním vozidla a neřízeným smykem je velmi úzká, estéíčko vám nic nedaruje a přílišné sebevědomí dokáže krutě ztrestat.

:. Až na ta světla je vzhled ok. Čtyři koncovky výfuků naznačují, že tohle není obyčejný hatchback. foto: Novinky/maž

Středový diferenciál má nastavitelnou míru svornosti, takže si chování vozu (přetáčivost respektive nedotáčivost) v extrémních situacích nastavíte dle svého gusta.

Skvělou vychytávkou je systém SI-DRIVE, systém pro inteligentní řízení motoru. Chcete jet v klidu a na nízkou spotřebu? Pak posuňte ovladač nedaleko řadící páky do polohy Inteligent – motor nebude mít takovou odezvu, ale spotřeba se bude pohybovat kolem 10 litrů. V minulých generacích bylo něco takového nemyslitelné. Druhým režimem je Sport a největší odezvu na plyn (ale i největší spotřebu) dostanete u třetího z režimů – Sport Sharp. A v praxi to opravdu funguje.

:. WRX STI: chcete jet úsporně nebo rychle? Stačí otočit kulaté tlačítko...foto: Novinky/maž

Dvouapůllitrový čtyřválec, dopovaný turbodmychadlem je – jak jinak – fantastický. Zátah je vynikající v kterémkoliv spektru otáček - 300 koní a 407 Nm je dost znát. Turbodmychadlo syčí, motor hučí a člověk si v obyčejném hatchbacku připadá div ne jako ve speciálu WRC.

Výfuk duní o trochu méně hlasitě než by bylo vhodné, ale i tak je jeho zvuk těsně před červeným polem otáčkoměru neodolatelný. A spotřeba? Zapomeňte na údaje výrobce: při úsporné jízdě 10-12, při zátěži 15-20 a na okruhu 20+ litrů naturalu 98.

:. Subaru Impreza WRX STI na autodromu v Sosnové.foto: Novinky/maž

Řízení by mělo být strmější

Šestistupňová manuální převodovka je přesná a dovoluje rychlé řazení. Spojka je tuhá jako kámen – popojíždět v pomalu se šinoucích kolonách je utrpení pro vaše levé koleno.

Největší slabinou nové verze STI je necitlivé řízení kolem středové polohy s malým odporem. Ke sportovně laděnému autu se jednoznačně hodí strmější řízení. Řízení je nicméně přesné a zpětná vazba koneckonců není špatná.

:. Interiér je ponurý, ale zacílen na řidiče. A to je dobře.foto: Novinky/maž

Interiér je stále takový ponurý, ale účelný a dobře smontovaný. Přední hluboká sedadla od Recara nemají chybu. Už v základní výbavě máte vše důležité: klimatizaci, šest airbagů, kompletní ovládání v elektrice, dále možná zbytečný tempomat a dokonce ani za xenony nemusíte připlácet.

:. Impreza WRX STI - radikální změna vzhledu - z STI je hatchbackfoto: Novinky/maž

Resumé? Vrcholné provedení Imprezy je mimořádným sportovním náčiním do každého počasí a na libovolnou silnici. Dlouhodobý vztah s WRX STI nikdy nebyl lehký. Vysoké provozní náklady a sportovní jízdní vlastnosti jej automaticky zařazují do kategorie automobilů pro nadšence, kterým v žilách místo krve koluje vysokooktanový benzín.

Oproti minulým letům nynější STI zcivilnělo. Skalní fanoušci to asi ponesou těžce, ale v běžném provozu, kde auto tak jako tak bude trávit většinu času, je Subaru Impreza WRX STI lepší než kdy dříve.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:2457 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:221 kW (300 k) při 6000 ot./min.
Max. točivý moment:407 Nm při 4000 ot./min.
0 - 100 km/h:5,2 s
Nejvyšší rychlost:250 km/h
Kombinovaná spotřeba:10,3 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1580 kg
Poháněná náprava:4x4
Cena základní verze:1 148 800 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Subaru Outback: konečně s dieselem

Subaru konečně začalo nabízet i dieselový motor a zákazníci, toužící po kombi střední třídy, tak mají o jednu možnost výběru navíc. Jak dobrá je kombinace...

VIDEO: Test Subaru Impreza WRX - předvoj STI

Nová Impreza se na první pohled změnila docela razantně - z uznávaného sedanu je nyní hatchback, který je údajně praktičtější a lépe se prodává. Rozbor designu...

Test Subaru Justy: Falešné Subaru

Subaru má pohon všech kol. Subaru má motor typu boxer. Tak se japonský výrobce prezentoval v Evropě. Jenže Subaru Justy je předokolka a má litrový tříválec....

Výběr článků

Načítám