Hlavní obsah

VIDEO: Test Subaru Impreza WRX - předvoj STI

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová Impreza se na první pohled změnila docela razantně - z uznávaného sedanu je nyní hatchback, který je údajně praktičtější a lépe se prodává. Rozbor designu ale nečekejte, na druhou nejostřejší Imprezu se podíváme především z hlediska jízdních vlastností.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Impreza WRX, poprvé má karoserii typu hatback

Článek

K designu jenom stručně. Ano, nová Impreza je hatchback, už nemá bezrámová okna a u nejsilnější verze WRX STI chybí divoký spoiler ve tvaru žehlícího prkna.

Pravověrní fanoušci Subaru nesli tak radikální změnu designu dosti nelibě, nicméně japonská automobilka zřejmě neměla moc na výběr - Evropa chce zkrátka praktičtější hatchbacky. Na druhou stranu, WRX se nyní dá pořídit levněji než předchozí model a pokud podnikáte, můžete si z ní díky odpočtu N1 udělat „nákladní“ auto.

:. Je to hatchback. A konzervativní fanoušci značky zuří. foto: Novinky/Martin Žemlička

Sportovní přední sedačky

Kvalita dílenského zpracování se stejně jako výběr použitých materiálů o hodně zlepšila, pořád ale najdete v nižší střední třídě auta s hodnotnějším interiérem. Ovládacích prvků tradičně není mnoho, jsou v pohodlném dosahu řidiče a ovládají se intuitivně.

:. Sedačky jsou skvěléfoto: Novinky/Martin Žemlička

Přední sedačky vypadají „závodně“, mají výborné boční vedení, vhodnou velikost, dobře se na nich sedí a samozřejmě i dívá. S prostorem není problém ani vzadu, do auta se vejdou čtyři dospělí, nicméně stále platí, že v dané třídě najdete prostornější automobily. To samé platí i o zavazadelníku, nicméně jeho relativně skromných 301 litrů by mělo většině majitelů stačit (zadní sedačky jdou navíc sklopit do roviny).

Boxer + stálý 4x4 = abnormální trakce

Plochý 2,5 litrový motor typu boxer s turbodmychadlem a stálým pohonem všech kol, to jsou ingredience, které dovedou potrápit i mnohem výkonnější vozidla. Pohonná jednotka se k WRX hodí výtečně, nabízí 230 koní při 5 200 otáčkách a 320 Nm při 2 800 otáčkách; motor dobře tahá už od nízkých otáček a typický zvuk boxerů později doplňuje i „nadechování“ turbodmychladla. Ve středních otáčkách má motor síly na rozdávání; mezi pěti a šesti tisíci je vhodné zařadit vyšší rychlostní stupeň.

:. Zadní LED světla se asi nebudou líbit každému foto: Novinky/Martin Žemlička

Spotřeba hodně záleží na jízdním stylu: když budete hodně tlačit na plyn, bude to klidně dvacet litrů, naopak při klidné jízdě se dá v kombinovaném provozu dostat na jedenáct.

Říká se, že nová Impreza dostala měkčí podvozek; souhlasím, je to pravda. V zatáčkách zaznamenáte o něco větší náklon, ale přilnavost je pořád stejně skvělá. Navíc při jízdě na rozbité silnici si všimnete většího komfortu odpružení. Je to samozřejmě více kompromisní, ale skvělá adheze a mimořádné jízdní vlastnosti na jakémkoliv povrchu zůstaly zachovány.

Drifty? Ano, ale...

Impreza WRX se chová příkladně neutrálně, na limitu je lehce nedotáčivá (suchá vozovka) a utrhnout ji lze až značnou nájezdovou rychlostí do zatáčky a brutálním manévrem s volantem a plynovým pedálem. Ale ani tak se nedočkáte driftu, při kterém auto jede dveřmi napřed. To na povrchu s nižší adhezí je situace zcela opačná, například na šotolině nebo sněhu není problém rozhodit Imprezu do přetáčivého smyku a řídit vůz plynovým pedálem.

:. Impreza WRX působí celkově více přátelsky než dříve foto: Novinky/Martin Žemlička

Hřebenové řízení s posilovačem je dostatečně upovídané a strmé, jak se k druhé nejvýkonnější Impreze sluší a patří.

Převodovka největší slabinou

S ohledem na špičkový podvozek i motor je největší slabinou Imprezy WRX převodovka. Spojka je enormně tuhá, při popojíždění v ucpané ulici města z ní nebudete nadšení, faktem ale je, že výkon přenáší citlivě. Řazení jde poměrně ztuha, je sice přesné, ale v praxi se „kvalty“ nedají řadit kdovíjak rychle. Navíc má převodovka jenom pět stupňů, takže při dálničních rychlostech je v autě docela hluk a vyšší je i spotřeba paliva.

:. Dílenské zpracování šlo nahoru; škoda té převodovkyfoto: Novinky/Martin Žemlička

Impreza WRX je určitě zajímavou alternativou pro ty, kdo chtějí stálý pohon všech kol, výkonný motor, ale WRX STI jim přijde až příliš sportovní. Imprezu WRX není problém používat každý den, musíte si zvyknout na tuhou spojku a o něco vyšší spotřebu paliva. Ale pokud jste opravdový fanoušek značky, tohle vám určitě vadit nebude.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:2457 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:169 kW (230 k) při 5200 ot./min.
Max. točivý moment:320 Nm od 2800 při ot./min.
0 - 100 km/h:5,8 s
Nejvyšší rychlost:209 km/h
Kombinovaná spotřeba:10,4 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1395 kg
Poháněná náprava:stálý 4x4
Cena základní verze:848 800 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Konec dohadům, tady je Subaru Impreza WRX STi

Konečně můžeme určit, který z ostrých sportovních vozů je lepší. Subaru totiž konečně představilo oficiální fotografie modelu Impreza WRX STi, na který svět...

Test Subaru Outback: konečně s dieselem

Subaru konečně začalo nabízet i dieselový motor a zákazníci, toužící po kombi střední třídy, tak mají o jednu možnost výběru navíc. Jak dobrá je kombinace...

Výběr článků

Načítám