Hlavní obsah

Test Maserati GranTurismo MC Stradale: sportovec na požádání

Novinky, Martin Žemlička

GranTurismo MC Stradale je nejsportovnějším modelem značky Maserati ze současné produkce, zároveň je také tím nejdražším. Italská automobilka jej dokonce srovnává s ikonickým Porsche 911 GT3 RS. Je opravdu tak dobré? Během jednoho slunného odpoledne koncem září jsme ho vzali na české okresky i uzavřenou letištní plochu a pokusili se najít odpověď.

Test Maserati GranTurismo MC StradaleVideo: Novinky

 
Článek

Už první pohled napoví, že Maserati GranTurismo s označením MC Stradale bude trochu jiné náčiní než standardní verze. Jiná je přední maska i boční prahy, vzadu je velký difuzor s dvojicí nepřehlédnutelných koncovek výfuku, nechybí ani decentní zadní křídlo či speciální dvacetipalcová kola obouvající pneumatiky Pirelli P-Zero Corsa.

Uvnitř jsou skořepinová sedadla s přípravou na čtyřbodové bezpečnostní pásy (dokoupit lze i ochranný rám). Sedačky mají výtečné boční vedení a jsou výrazně tvarované, takže prostorově výraznější řidiči budou mít možná problém se pohodlně usadit. Tříramenný volant se skvěle drží; vzhledem ke sportovnímu zaměření bychom si dovedli představit i verzi, která nebude mít osm tlačítek.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Maserati GranTurismo MC Stradale

Osmiválcový motor je původem od Ferrari. V případě nejvýkonnější verze GranTurisma je výkon vyšší o vcelku zanedbatelných 10 koní a točivý moment o 20 Nm – celkem tedy 450 koní a 510 Nm. To stačí na nejvyšší rychlost 301 km/h i zrychlení na stovku za efektních, nicméně neohromujících 4,6 vteřiny. Spotřebu paliva by majitel moc řešit neměl, my jsme se dostali těsně pod 20 litrů na sto ujetých kilometrů. Skvělé je, že motor je atmosférický, takže nárůst výkonu je velmi lineární.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Upravený osmiválec davá 450 koní.

Výrazná dieta pomohla

Co je důležité: pohotovostní hmotnost klesla o citelných 110 kg na nynějších 1670 kilogramů. Z auta zmizelo vše nepotřebné, včetně zadních sedaček, zvukové izolace; 5 kilogramů se ušetřilo speciálními 20palcovými koly a například výfukový systém je lehčí o 6 kg. Rozložení hmotnosti má přitom blízko ideálnímu 50:50, konkrétně je 48 procent váhy soustředěno vepředu. Neutralita je na technických silnicích znát. Podvozek má logicky tendence k přetáčivosti, ta ale přichází až ve vyšších nájezdových rychlostech (pokud vypnete jemně zasahující ESP).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Maserati GranTurismo MC Stradale

Nečekaně dobré je tlumení nerovností na okresních silnicích. Pravda, jezdili jsme na okreskách s dobrým povrchem, ale tu a tam jsme přejížděli přes nerovnost či výmol – tuhá karoserie i podvozek s nezávisle zavěšenými všemi koly nepřinášel snížení komfortu. Přestože jde o dlouhé auto s velkým rozvorem, jeho ochota projíždět zatáčky vám dodá potřebnou jistotu. Hřebenové řízení je zejména v nižších rychlostech lehčí než třeba u Porsche 911 GT3, přesnost i čitelnost odezvy od předních kol ale nemá slabé místo.

Převodovka řadí rychle i pomalu

Převodovka je samočinná, elektronicky řízená a má šest stupňů. V základním režimu je čas nutný ke změně rychlostních stupňů poměrně velký – 140 ms. Po přepnutí do režimu Sport se doba zkrátí na rovných 100 ms, v režimu Race je to působivých 60 ms. Řadit můžete i možná zbytečně velkými pádly pod volantem, ve sportovních režimech musíte zařadit vyšší rychlost stisknutím pádla, převodovka vám do řazení „nemluví“, což se hodí při sportovní jízdě například na okruhu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Maserati GranTurismo MC Stradale

Motor tahá i ve vysokých rychlostech, jako by zrychlování nemělo nikdy skončit – malý digitální displej ukázal 261 km/h, když nám začala velmi rychle docházet letištní plocha a ke slovu se tak dostaly keramické brzdy. Jestli máme GT MC Stradale něco vytknout, bude to účinnost brzd Brembo. Dávkují se dobře, ale přestože je vpředu průměr kotouče 380 mm a vzadu 360 mm (brzdič je vpředu šestipístkový, vzadu čtyřpístkový), čekali jsme razantnější zpomalování. Notabene když „papírové“ hodnoty velikosti kotoučů jsou více než dobré... Na vině by mohlo být nedostatečné zahřátí brzd (což je ale divné po ujetí tří stovek kilometrů).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Maserati GranTurismo MC Stradale

Silý motor s parádním zvukem

Pořádné sportovní auto musí mít také patřičně naladěný výfuk. Řev, který se rozeznívá z dvou obrovských rour, ovládaných pneumatickými ventily, nemá slabé místo – jeho kadence narůstá se zvyšujícími otáčkami, a pokud zapnete režim Race, je síla, rezonance a hutnost řevu jedním slovem božská (ventily jsou otevřené po celou dobu, v režimu Sport se otevírají nad 4000 otáček). V Maserati si evidentně na vyladění výfukového potrubí dali záležet. Odstranění hlukové izolace, které ušetřilo výrazných 25 kilogramů, vám tak nejspíš vadit nebude.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Pedál brzdy je možná až příliš blízko plynu; zvyknete si na to během chvilky.

Co dodat? Maserati se povedlo výjimečným způsobem zkombinovat komfortní a rychlé auto na dlouhé cestování (GranTurismo) s nefalšovaným sportovním náčiním, které bude skvělé na závodním okruhu. Tohle auto vás vtáhne do akce, a přestože 911 GT3 (notabene ve verzi RS) je ještě více na řidiče zaměřeným autem, jsou schopnosti nejostřejšího a nejrychlejšího Maserati současnosti velmi působivé. Popravdě, nečekali jsme, že to bude tak skvělé auto.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Upravený osmiválec davá 450 koní.

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:4691 ccm, osmiválec, zážehový
Max. výkon:331 kW (450 k) při 7000 ot./min.
Max. točivý moment:510 Nm při 4750 ot./min.
0 - 100 km/h:4,6 s
Nejvyšší rychlost:301 km/h
Průměrná spotřeba:14,4 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1670 kg
Poháněná náprava:zadní
Cena základní verze:130 200 euro (bez daně); 3 255 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Maserati Quattroporte Automatic: squadra azzura

Na test Maserati Quattroporte jsme se strašně těšili. Měl sice být jen dvoudenní, ale i tak je možnost projet se tímto vozem řazen spíš do exotických zážitků,...

Výběr článků

Načítám