Hlavní obsah

Kupte si funkční závodní motor, jen trochu menší

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V USA je firma specializovaná na výrobu starých slavných motorů. Dokázali dát dohromady Ford 60 Flathead V8 (1937), Harley-Davidson Knucklehead z toho samého roku či Curtis OX-5 (1918). To všechno bez technických podkladů. Zvláštní je to, že ačkoli všechny motory jsou funkční, postavíte si je třeba do vitríny v obýváku - jsou totiž v měřítku 1:4.

Článek

Posledním výrobkem je slavný Odsmobile Aurora V8, který vyhrál 500 mil v Indianopolis v roce 1997. Motor i bez přesných podkladů je dopodrobna okopírován. Blok motoru s rozevřením válců 90° s objemem válců 62 ccm má malé vstřikovače, vačky, klikovou hřídel, ventily... všechno funkční. Methanol jako palivo je ve válcích stlačován na kompresní poměr 15:1. Vše je mazáno přes suchou olejovou skříň.

Tenhle motor tak můžete napojit na baterii a nastartovat. Miniaturní, ručně vyráběné keramické svíčky se činí co mohou, kliková křídel o velikosti dlaně rotuje jak šílená... To vše za cenu 5500 dolarů za prvních 25 kusů. Výroba je omezena na sto kusů, přičemž zbylých 75 bude prodáno se slušným nárůstem ceny - pomalejší zákazníci musí přidat dalších 1700 dolarů. Pokud chcete vidět videa ze starších výtvorů, podívejte se na stránky machinedesign.com, kde tři z nich pracují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám