Hlavní obsah

Renault Clio Sport bude v Česku za 705 000 Kč

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí z vás si jistě vzpomenou na minulou verzi modelu Renault Clio Sport. Byla opravdu extra. Sportovní oddělení francouzské značky se snažilo připravit důstojného nástupce. Jak se jim to povedlo se v České republice dozvíme až na podzim tohoto roku.

Článek

V září k nám vtrhne další z rodiny hot hatch. Renault Clio Sport, který by měl mít slušné jízdní vlastnosti a pořádně "zatopeno pod kotlem" svého atmosférického čtyřválce. [celá zpráva]

Dvoulitr s 200 koňmi

Nové Clio Renault Sport je vybaveno atmosférickým motorem 2.0 16v (F4R RS), který vyvíjí výkon 145 kW při 7250 ot./min při točivém momentu 215 N.m při 5550 ot./min. Vzešel z motoru, jenž byl základem dobré reputace vozu Clio Renault Sport 2.0 16v. Atmosférický motor je pružný, výkonný, dynamický, bez doby odezvy a s velkou kapacitou náběhu otáček. Je také snadněji upravitelný pro závodní verze typu Clio skupina N nebo Clio Cup.

Větších výkonů se dosahuje optimalizací sacího traktu, sedel ventilů, zvětšením zdvihu ventilů, výměnou vačkového hřídele a v neposlední řadě i instalací nových pístů s jinou geometrií komory. Ta zvyšuje kompresní poměr na 11,5:1.

Nové Clio Renault Sport je opatřeno nejnovější mechanickou šestirychlostní převodovkou (TL4). Ta s blízkými stupni a přesným ovládáním napomáhá slušné akcelerační pružnosti.

Zrychlení z 0 na 100 km/h se dosáhne za 6,9 sekund a z rozjezdu urazí 1000 m za 27,5 sekund. Maximální rychlost je 215 km/h, omezená na 7000 ot./min. V kombinovaném provozu se motor spokojí s 8,9 l/100 km bezolovnatého benzínu.

Nápravy jsou posíleny

Nové Clio Renault Sport je vybaveno přední nápravou se samostatným čepem. Tato technologie zaručuje přesnost a pohyblivost za všech okolností.

Zadní náprava s pružnou osou použitá již u vozu Clio III je posílena, aby vyhovovala potenciálu přední nápravy se samostatným čepem a zaručila okamžitou a přesnou reakci při jízdě. V této sportovní verzi se pevnost zadní nápravy s použitím tyčového stabilizátoru v délce 30 mm zvyšuje o 25 %. Ložiska jsou prodloužena s cílem zvýšit zadní rozchod a mají i novou koncepci: jde o monobloky s průměrem o 5 mm větším (30 mm místo 25 mm ve voze Clio III), posílena jsou i jejich valivá ložiska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám