Hlavní obsah

Neviděl, ale přesto chtěl jezdit sporťákem. Po operaci si splnil sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanaďan Mike Schickerowski chtěl odmalička vlastnit sportovní vůz, ale trpěl oční vadou. Ale měl štěstí - experimentální operace mu umožnila pořádně vidět. Jaký byl jeden z prvních nákupů? Žlutý Chevrolet Corvette C7 Z06. Pořídil si ho ještě dříve, než měl řidičák.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Z06 gen. C7

Článek

Co byste si koupili jako první poté, co byste díky lékařskému zákroku prvně v životě pořádně viděli? Fanoušci aut asi mají jasno - nějaký zajímavý vůz. Přesně to podle webu Global News, který zprávu přináší, udělal Mike Schickerowski z kanadské Alberty, kterému experimentální operace opravila zrak.

Mike trpěl nystagmem, oční vadou, která způsobuje nekontrolované, rychlé a trhavé pohyby očí. Nedá se korigovat brýlemi či čočkami.

„Můj mozek nedokázal zpracovat obraz tak, aby byl statický,” vysvětluje a dodává, že viděl, jak by vypadala fotografie, kdybyste vzali fotoaparát a v moment expozice s ním trhli do strany.

Celý život měl rád auta, zejména sporťáky, aniž by věděl, jak pořádně vypadají, a od dětství chtěl jeden vlastnit.

Zúčastnil se ale experimentální léčby v Kalifornii, operace se podařila a on ve svých 44 letech poprvé vidí. A téměř hned poté si koupil žlutý Chevrolet Corvette C7 Z06 - dřív než získal řidičské oprávnění.

Mohou nevidomí řídit? V Praze si to někteří vyzkoušeli nanečisto

AutoMoto

Koupil si ho na internetu v podstatě impulzivně, aniž by ho fyzicky viděl. A je rád, že si nekoupil pick-up truck. „Někteří lidé mi říkali, 'No jo, Alberta, tady člověk potřebuje truck,' a jasně, mám rád trucky, jsou fajn, ale má je každý,” vysvětluje, proč se nerozhodl pro v Severní Americe velmi oblíbenou kategorii vozů.

Až poté, co si Corvette koupil, se zapsal do autoškoly a zkoušky složil zkraje července. Od té doby sám řídí vlastní sporťák. „Vzal jsem svého syna rybařit. To jsem dosud nikdy nemohl udělat sám. A dceru na zmrzlinu,” vypráví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám