Hlavní obsah

Je libo terénní stan na kolech? Designér navrhl netradiční karavan pro dobrodruhy

Můžete si sbalit batoh a vyrazit někam pěšky, nebo si koupit velký obytňák a jet po dálnici na konec světa. Land Rover BackPacker je svým způsobem kombinací těchto dvou přístupů k cestování, jaká tu ještě nebyla.

Foto: Edwin Senger

Land Rover BackPacker

Článek

Karavanů pro silnice je spousta. Do terénu zase můžete vzít nějaký ruský všudychod s obytnou vestavbou. Jenže ty jsou všechny dost velké. Co tedy dělat, chcete-li v podstatě stan na kolečkách? Odpovědí může být BackPacker (česky „baťůžkář”), nápad designéra Edwina Sengera.

Dostal značku Land Rover, a to jednak proto, že tato automobilka je proslulá terénními auty, ale hlavně proto, že tam bral Senger inspiraci. Chtěl stvořit vůz, který zvládne všechno, co před něj příroda postaví - jako původní land rovery, které se později vyvinuly v model Defender.

Foto: Edwin Senger

Plachtou si můžete vytvořit stín i v poušti.

Stvořil tak v podstatě dvoumístný stan na kolech s batohem vzadu, určený pro lidi, kteří chtějí prozkoumávat ta nejzapadlejší místa světa, ale nechtějí to dělat pěšky.

Střechu auta tvoří skutečně plátno, které lze odejmout a jezdit bez něj, či podle potřeby různě zvedat. A když chcete nocovat, dvě sedačky se změní ve dvě lůžka. Na palubě jsou campingové židle, nádrž na vodu, potřeby k vaření, lednička i toaleta.

Foto: Edwin Senger

1 - Úložný prostor pro stan za hlavovými opěrkami, 2 - Kolejnice pro upevnění stanu, 3 - Klika, 4 - Body k upevnění stanu nebo plachty

Senger nehovoří o tom, jaké pohonné ústrojí by BackPacker měl mít, ale na obrázcích vidíme ze strany blesky, takže můžeme předpokládat elektřinu. S tím se pojí otázky - jaký má být dojezd, a kde chce svůj vůz nabíjet, když nabíječek v přírodě moc není?

Nechme ale přemítání nad přízemními věcmi, tenhle stroj je konceptem a dost pravděpodobně jím zůstane; Senger ho tvořil v rámci své diplomové práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám