Hlavní obsah

Elektromobily Kia půjdou nastavit po telefonu

Novinky, fra

Zásadní výhodou elektromobilů může být i jejich variabilita pohonu. Ten nemusí fungovat jen v jednom režimu, jako je ten u spalovacího motoru, ale může mít různá nastavení. A tak Kia nabídne lidem možnost online úprav.

Foto: Kia 2x

Systém jde nastavovat pomocí mobilního telefonu.

Článek

Řešení je vlastně podobné tomu, co jsme vám představili nedávno v rámci tuningu u spalovacího motoru. Tam ale šlo nastavovat agregát jen v několika parametrech. To elektromotor je na tom jinak. Jeho elektronické řízení dokáže vytvořit prakticky jakoukoli charakteristiku. Toho využívá Kia a nabídne nastavení klíčových charakteristik pomocí chytrého telefonu.

Půjde upravovat sedm výkonnostních parametrů: nejvyšší točivý moment elektromotoru, funkce zapalování, zrychlování a zpomalování, intenzita rekuperačního brzdění, maximální rychlostní omezení, odezva a využití energie pro soustavu klimatizace.

Aplikace také nabídne optimalizované řešení jízdy pro daný cíl na základě nabití akumulátorů a nabíjecích stanic.

Foto: Kia

Všechna nastavení půjde ukládat a také bezpečně sdílet.

Lidé si budou moct nainstalovat do mobilu aplikaci a pak si podle svého vše nastavovat. Výhodné to bude například v rodinách, kde každý z rodičů má jiné požadavky na auto a dynamiku jízdy. Stejně tak se tenhle systém může uchytit v rámci sdílení aut. Tato rozvíjející se služba totiž může více personifikovat každé auto, které si člověk vypůjčí. Stačí spárovat auto s mobilem, jediným stiskem tlačítka nastavit své charakteristiky a vyrazit.

Sedadlem řidiče to však nekončí; uživatelé mohou svá vlastní nastavení sdílet online a též si vyzkoušet specifická nastavení jiných uživatelů. K zabezpečení uživatelských nastavení během jejich odesílání a sdílení na serveru bude automobilka Kia využívat technologii blockchainu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám