Hlavní obsah

Land Rover vyhrál soud, čínský výrobce ale dál vyrábí kopie

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik let se táhl soudní spor společnosti Land Rover a čínské Jiangling Motor o vůz Landwind X7, což byla nepokrytě kopie britského modelu Evoque. Land Rover konečně soud vyhrál, ale je to Pyrrhovo vítězství.

Foto: Landwind 2x

Landwind X7

Článek

O sporu jsme vás informovali už v roce 2016. Ovšem v tu dobu už byl u soudu návrh na stažení modelu Landwind X7 z prodeje více než půl roku. Takže od roku 2015 rozhodoval čínský soud o tom, zda čínský vůz je, či není kopií britského Land Roveru Evoque.

Paradoxně první rozhodnutí bylo čistě pročínské – soud místo toho, aby dal za pravdu žalující straně, protože kopírování je tak očividné, a Landwind dokonce nabízel v příplatkové výbavě lišty a loga značky Land Rover, zrušil patentovou ochranu na model Evoque. Pravda, stejně tak zrušil patentovou ochranu na čínský vůz. Bylo to takové šalamounské řešení, které vlastně otevřelo dveře čemukoli.

Foto: Landwind

Landwind X7

Foto: LL, Novinky

Range Rover Evoque 2.0l TD4 aut. HSE Dynamic

Jenže koncern Jaguar Land Rover se nezalekl a řekl si, že na rozdíl od mnoha jiných společností, které nakonec vzdaly své nároky vůči padělatelům, pokračoval v soudní při dál. A vyplatilo se. Čína totiž postupem času zjistila, že ultratvrdý postup vůči zahraničním firmám se tak úplně nevyplácí. Ustoupila od mnoha drakonických nařízení, jako extrémně vysokých cel pro dovážená auta, pokud značka nebude splňovat v celkovém součtu emisí extrémně přísný limit apod. Stejně tak se najednou rozhýbal soud a konečně tu máme rozsudek.

Jiangling Motor, který vyráběl model Landwind X7, překročil zákon a skutečně šlo o kopii.

Bohužel vítězství nakonec ani vítězstvím není. Už na konci roku 2016 totiž Landwind nabídl modernizovanou verzi X7, které se rozsudek netýká. Takže ano, Jaguar Land Rover vyhrál, ale bohužel u auta, které se už nevyrábí, a jeho nástupce, který přece jen má společné rysy trochu zamazané, se může vyrábět dál.

Foto: Jiangling Motor

Takhle vypadá Landwind X7 dnes

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám