Hlavní obsah

Zadržený Carlos Ghosn rezignoval na funkce v Renaultu

Jeden z nejmocnějších manažerů v automobilovém průmyslu dnes v noci rezignoval na všechny své funkce v alianci Renault. Poté, co byl odejit z vedení japonského Nissanu.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Carlos Ghosn

Článek

Carlos Ghosn, bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor, dnes v noci rezignoval také na své funkce ve francouzském Renaultu. Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu to v rozhovoru s televizí Bloomberg oznámil francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Ghosn, který byl loni v listopadu zatčen kvůli údajným finančním deliktům, je ve vazbě v Japonsku. Správní rada francouzské společnosti dnes bude jednat a postech předsedy správní rady a výkonného ředitele. Nominační výbor předběžně podpořil kandidaturu šéfa společnosti Michelin Jeana-Dominiqua Senarda na funkci předsedy správní rady, do křesla výkonného ředitele by měl trvale zasednout Ghosnův náměstek Thierry Bollore, který ho nyní zastupuje.

Carlos Ghosn byl zadržen kvůli obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Vazba už mu byla několikrát prodloužena. Proces může začít až za šest měsíců. Ghosnovi hrozí až deset let vězení a pokuta deset milionů jenů (přes dva miliony Kč). Obvinění, která vůči němu byla vznesena, Ghosn odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám